Nya ica reklamen - kränkning?

                 
                               Det har varit mycket snack kring just den här reklamen. 
                       Vissa tycker den är allmänt rolig och andra tycker det är ren kränkning.

Jag blev arg när jag såg reklamen för första gången, tyckte det var riktigt lågt och dåligt.
Tycker det är kränkning mot utvecklingsstörda men samtidigt så är den ganska bra när man tänker efter.
Det visar ju bara att även personer som är utvecklingsstörda är precis som alla andra.


För att förklara bättre så menar jag såklart inte att det är kränkande att en kille med downs syndrom är med i reklamen, det är bara kul för honom och så.. Utan det som är "kränkande" är sättet som dom kollar på honom på. Det ser ut som dom tror att praktikanten Jerry är från en annan planet eller något.

Det är ju bara min åsikt, vill gärna höra eran också! :)
Vad tycker ni om den nya ica reklamen? Kränkning eller inte?






Anonym

Kan faktiskt inte riktigt bestämma mig :D

Amy

Jag tycker den var dålig. Om det ska vara en kränkning så tycker jag det är för att man själv "tycker synd om" den killen, och det gör inte jag, Han är väl som oss alla andra så därför dömer jag reklamen utifrån det och tycker att den faktiskt var ganska tråkig. Men fortsättning följer ju så kanske blir det ett roligt slut på det hela.



Kanske förstår man denna reklamen bättre sedan när den nya kommer!

Ironielle

Jag håller med dig!

cassandra

sådär tänkte jag oxå första gången, men jag har hört att det inte alls är meningen att det ska ses som kränkning, så jag vet inte, den är ju ganska rolig ifs men jaja :p

TIO KRONOR

Jag tkr inte att det är kränkning!!



Klart handikappade också ska få synas! Blir itne bättre av att man låswer in dem och inte visar dem för någon..

emma

sv: visst är det:)

jag håller med dig när det gäller reklamen!

Piinky the one and only♥

ja jag hann aldrig se den igår xD



Jag tycker inte de är kränkning , men varför jag tror många tycker de är just deras ansiks-uttryck när dom ser han ..

Anonym

Sv: jaa det tycker jag att det ska bli:)



angående ditt inlägg där tyckte faktiskt att det var kul i början men nu i efterhand när man tänker efter lite så kan det vara en kränkning också. Men jag tycker att det är bra att de visar att handikappade också kan jobba, alla är ju inte likadana. Plus att han är ju bara för söt den där Jerry:) Ha en bra dag

Anonym

men anledningen till att dom har en handikappad som praktikanten är för att ica sponsrar något teaterförbund för handikappade och dt är drf han är med.. dt var något i den stilen.

Janni

Alltså fattade inte ens att manen var utveklings störd innan jag läste inlägget :'D

Johanna

SV: Tack så jättemycket :D



Njaa, jag venne, jag tkr nog inte att det är en kränkning.. men det kanske andra tycker. Ingen uppfattning om det, hur som helst :)

felicia

fin blogg ! :)

Isabelle ; )

Tycker absolut inte det är kränkande! Han har ju ställt upp på reklamen själv och fattar nog med största sannolikhet vad reklamen går ut på.

Tycker faktiskt att den är bra och rolig. Varför skulle det vara fult och kränkande att ha med en handikappad person i en tv-reklam? Man kan ju fråga sig om det hade varit samma sak om killen vore rullstolsbunden istället .. hade folk reagerat likadant då?



Nej handikappade ska inte gömmas! Klart att de också ska få vara med på tv om de vill!!

Lina

AMEN SUCK lägg ner diskussionen. Finns absolut inget som är kränkande med att en funktionshindrad skulle få praktisera på ICA.

Sandberg

Det är ingen kränkning om ni har sett uppföljaren av klippet. Det visar att de utvecklingsstörda faktiskt kan vara jämnlike med oss. De förstår så mycket mer än vissa förstår och det visar denna reklam anser jag sen får ni rätta mig om jag har fel.

Hanna.

Jag tycker det är rolig, för det är dom som har glada hudik teatern elvis och de trivs att vissa upp sig. Dom älskar nog sitt att vara, jag tycker vi ska vara stålt att dom oxå kan få bli känd (:

miljön

TÄNK PÅ MILJÖN!!!



Det gör jag! www.wwf.se. Enligt världsnaturfonden har vi 5 år på oss att göra skillnad! Alla kan hjälpa till lite!



Vad tycker du om klimatförändringarna, Egoina? Det skulle betyda mycket om du svarade. Kram

Ghosthack

Ja tycker den är bra för att det tar upp problemet på ett vuxet sätt. Det vill säga att man ser inte till persones handikap utan till personen och dens funktion. Jag tycker att allt annat är kränkande, för det vill och skall bli behandlade som oss vanliga medborgare. Detta är respekt =)

saga

jag tycker om den. det är lite som att ta "vad glor ni på? har ni aldrig sett en utvecklingsstörd förut?" och slänga det i ansiktet på de som faktiskt lägger ner möda på att försöka FÖRKLARA VARFÖR utvecklingsstörda är som andra människor. det ska banne mig inte behöva förklaras.

Anonym

det inte en kränkning.

Det är klart dom också ska få synas.

Och det är inget jag sitter och skrattar åt iheller.

jag tycker dom är söta i sättet och beteé sig.

Och borde också få synas, annars låter det som man behandlar de som något annat än människor bara för

att de är synd om de osv. De ska ska få synas och höras

precis som alla andra människor, de är minst lika mkt människor som vi, precis som alla andra.

Isabelle

ja, jag tycker som du :) min första reaktion var oxå att det var en kränkning men när man nu sett den ett par gånger vet jag faktiskt inte riktigt :P

Elmer

jag tycker den är kränkande

Elvira

De som jobbar med utvecklingsstörda har fått dit honom och ni ska få se fortsättningen, snubben är verkligen skit skön! ;)



sen är det väl skitkul att "de" (hatar att kategorisera) också är med i tv! :D eller hur? De ska väl kunna vara med i tv lika mycket som vilken annan människa som helst. :)

frida

jag har sätt fortsättningarna, och tycker faktiskt den saknar mening helt.. elakt nästan

Elli

Absolut inte kränkning! ICA har ju börjat ta emot handikappade ungdomar som praktikanter, och det ser jag enbart som positivt. Liksom, varför inte??



Sen kan man ju tycka att reklamfilmen är lite dåligt gjord, men det kommer ju faktiskt en fortsättning ;)

Linn

Jag tycker att det är bra att de har med utvecklingsstörda, men jag avskyr deras reaktion. Kränkande faktiskt!

Malin.

Man vet faktiskt inte om man ska tolka den som en kränkning eller inte. Precis som "tiokronor" säger så ska ju handikappade också få synas, de är ju lika mycket människor som alla andra. Men med just den repliken han har osv, så vet man inte hur videon är menad. Lite klantigt gjort av filmarna på ett sätt.

Anonym

Dom kränker honom genom att kolla konstigt :S idioter , kolla normalt ! :@

Emma

Tyckte det var lite obehagligt att se den först, men sen insåg jag att killen nog inte skulle vara med om han inte ville det själv. Det är ju inte som att han inte har en egen vilja bara för att han är förståndshandikappad.

Lollo

Jag tycker inte den är kränkande, jag tror faktiskt den där killen har valt själv att vara med :)

Anonym

men de har ju med honom för att de sammarbetar med något förbund elelr så och han som är med drömmer att få bli skådis. så nej, det är verkligen inte kränkning - de uppfyller lite av en människas dröm!

Iceice

Jag tycker att den är rolig. Jag tror inte att dom som är handikappade tycker att den är kränkande heller....

Elin

Jag blev riktigt arg den här gången på icareklamen. Hoppas verkligen att de gör en fortsättning som berättigar deras kränkning mot personer med ett funktionshinder!



Så klart att man ska visa utvecklingsstörda på tv men att göra det på det här sättet är ju bara att hänga ut dem på ett dåligt sätt!

Lesly

Jo jag har också funderat på det, men den reklamen är ganska bra för han försvarar ju sig och vill bli behandlad som alla andra. Sedan kommer ju fler delar som jag redan har smygtittat på och då tycker man att syftet är bra och roligt :)

emma

jag erkänner att jag tycker den är jävligt kul.

men det är ju en kränkning mot dom som har sånna sjukdomar,

Bea

Jag vet inte riktigt vad jag tycker, är både för och imot den här reklamen..

Emma

Det här är uppriktigt sagt kränkning - ja.



Men samtidigt en rå, mörk och fruktansvärt bra humor.



Älskar't!

Matilda

Nja. jag upplever inte den nya ica-reklamen som kränkande. Kanske lite med tanke på hur Cindy, Ulf och "ja vad heter han?" kollar på Jerry.

freakyyfröken

först tyckte jag det var en kränkning, men i och för sig, så står det ju fortsättning följer..

Det beror ju på vad som händer i nästa del..

Olivia

Ej kränkande tycker jag. Enligt Ica själv så ville de bara visa att man ska kunna få jobb även fast man har ett handikapp. Och som min bror har sagt; de som tar åt sig av reklamen, det är de som har fördomar mot handikappade. :P

Jane

Tycker inte det är kränkning, han är ju med på det?

och han har en hjärna och har tagit sitt eget beslut om att vara med i reklamen, det är ju inte så att dom har tvingat en utvecklingsstörd människa att medverka..



det hade varit en annan grejj om dom hade tagit en förståndshandikappad som inte hade fattat att han var med i en reklam..



Kerstin

Jag som har sett de två följande avsnitten tycker reklamen är härlig!

jennie

Det är väl inget kränkande mot utvecklingsstörda? Blir faktiskt nästan arg när jag läser det här. Han Jerry kan väl avgöra själv också om han vill vara med eller inte? Ska man låsa in utvecklingsstörda och inte visa dom? Vad är det för fel på utvecklingsstörda, egentligen inget alls, dom är ju också männsikor. Det jag tror dom skulle tycka var kränkande är väl att folk reagerar att det är kränkande mot dom så fort dom är med i en reklamfilm? Jag tycker filmen visar bra att alla männsikor kan. Min åsikt, kanske ingen annans då...

Sandra

Jag tycker inte att det är en kränkning. Den visar hur samhället ser ut idag, och killen undrar varför de glor. För han är som alla andra.



Tummen upp till ICA som tar tag i problemet!

Julia

Jag tycker den va rolig :P Hade en sån diskussion med familjen igår om utvecklings störda ska få skaffa barn eller inte, va tycker du?

Therese

Eftersom killen som spelar "Jerry" är en skådespelare så är det väl bara bra att han får jobb som vilken människa som helst?

Det som är så klockrent med reklamen är att han säger "Har ni aldrig sett en praktikant förut?" och inte "Har ni aldrig sett ett mongo förut?". Att tycka att det är att förnedra är bara att ha fördommar! Jag tror "Jerry " valde helt själv att vara med i filmen och att han är väl medveten om vad han gör helt enkelt! Inget att ifrågasätta egentligen.

frida

grejjen med reklamen är ju att den "driver" med folk som har fördommar, den driver ju med dom som tycker att handikappade är något eget, visst är det speciellt att vara handikappad men reklamen vill ju bara sätta människor med fördomar på plats, vill ge dem en tankeställare, reklamen visar ju bara att dom som reagerar negativt och tycker att det är kränkning HAR FAKTISKT FÖRDOMAR om handikappade människor, jag tycker den är störtskön..

Jozefphina

Först tyckte jag det men när man sett den ett par ggr så tycker jag inte det är det längre tycker det är bra att handikappad får med sysnas, för det är sällan man ser det i reklam filmer, ja menar han gick ju med på att ställa upp.

pubes

hans min som han gör & hans "uppkäftighet" gör att jag inte tycker att det är en kränkning. Jag tror att nästkommande video med praktikanten kommer att visa honom i ledarroll, där han kör med övriga personalen så de får slita och ha sig. sen tror jag att utvecklingsstörda osv där ute i landet tycker det är kul att det för engångsskull visas en person med down syndrom i tv. men det är vad jag tror, får se vad framtiden har att visa:)

Jessica

Jag tycker inte det är kräkning, handikappade skall synas exakt som alla andra, så det där skulle lika bra kunna vara en helt normal människa, då skulle ingen kalla det kräkrning. Och jag tycker handikappade ska få behandlas som vanliga människor så, nej

E

Jag tycker det är kränknign.

Jag känner en som har ett sådant handikapp eller vad man ska säga och hon är hur gullig och snäll som helst !

Men då kommer ICAs figurer och kollar på dem ( i reklamen alltså ) som de var från en annan planet.

Nej , jag hatar den reklamen.

Sofie

Jag tänkte precis som du när jag såg den första gången, att det var kränkning och att man inte borde få göra så. Men nu tycker jag bara att den är rolig, för den är så himla sann!

Hade det kommit en utvecklingsstörd som vikarie på ica hade nog resterande personalen glott sådär.



:)

Sarah

Först så tyckte jag den var ganska "rolig" om man säger så, men när jag började tänka efter så tyckte jag nog det var kränkning. Men som du säger att dom är som helt vanliga människor. Snackade med kusinerna om det igår så alla höll nog med om att det varit mycket snack om reklamen och så..

Sandra Herself

Jag blev iaf skitförbannad, jag tycker inte att den är bra alls, vad är det som är så roligt med den? Jag kanske är känslig, men isåfall beror det på att jag har en bror som har downs syndrom. Och allt som har någonting med utvecklingsförsenade att göra reagerar jag på, vad det än är. För mig kändes det som en kränkning, men det var säkert inte så de menade.

/Sandra Herself

M

Jag tycker absolut inte det är kränkning! Det är ju kul att alla kan ha chansen att vara med på tv, oavsett vad man har för handikapp. Jag tycker att de som anser detta vara kränking isåfall även borde tycka det är kränkning ifall de skulle ta med någon som var dyslektiker eller hade en hand för lite. Men det skulle ju såklart svenska folket inte tycka vara samma sak, men i grund och botten är de det. För dom är ju faktiskt vanliga människor, oavsett vilket typ av handikapp de har.

Alexandra

Jag uppfattade den först som kränkande men sen när min mamma sa att de var smarta tyckte jag att det var bra att de hade med en utvecklingsstörd i reklamen :) som sagt de är ju som alla andra.

satu

Jag förstår mig inte riktit på den. Vad är pointen med den, eller med att praktikanten är utvecklingsstörd?

Ja, rolig är den ju inte.

Såg den nu för första gången, och min första tanke är väl nog att den är lite kränkande, men vid närmare eftertanke vet jag inte..

ellen (ellerenellen.blogg.se)

Reklamen sänds inte för att kränka personer, utan för att visa svenska folket att även personer med en skada kan få arbete och jobba som vilken Svensson som helst. Så nej, jag tycker inte att reklamen är kränkande.

hanna

Jag tycket att den är helt underbart rolig! .. och det ska inte behöva vara något taskigt. Det är inte precis så att den handikappade tror att han är normal. Dem som är handikappade vet att dem är det och varför ska dem behöva skämmas för det? :O

linda

nja jag tycker att det visar ju att handikappade är som alla andra och kan jobba. Men på ett sätt var det lite kränkande också eftersom dom kollar sådär på honom..

Jenny

Håller med dig fullkomligt :)

sophie

jag vet inte riktigt om jag tycker det är kränkning, jag tycker bara det är bra att de gjorde en sån här reklam för att visa att vi är alla värda lika mycket och alla får synas.

Jonas

Reklamen är klockren och något av det roligaste på länge! För mig öppnar den portar då den plockar bort stora delar av "de andra" syndromet. Precis som med Jonas Helgesson som är cp-skadad standup komiker som även skrivit "Grabben i kuvösen brevid". Den här reklamen kan man även använda i debatten om man ska kunna få se om ens foster kommer ha någon utvecklingsskada och därför göra abort. Jag är emot det och för livet oavsett hur man är.

ICA ÄGER!

ida

Jag tycker att reklamen är kränkande. Som om inte utvecklingsstörda kan göra ett lika bra jobb som "normala" människor. Då menar jag med blickarna han får. Får se om det kommer någon uppföljare till denna reklam.

Felicia

Jag tycker att reklamen är väldigt rolig. Sedan del 3 som inte har visats på tv än är juh jätte bra och då lurar ju praktikanten ulf. Det är inte kränkande alls.

ANNA

Tycker inte att den är kränkande alls.. Folk ska alltid överdriva.



Dock tycker jag att de var en aning onödigt att göra reklamen såhär, med tanke på att de finns och kommer alltid att finnas folk som reagerar negativt och drar sig ej från att anmäla. Det borde man ha lite koll på om man är inom tv branschen kan tyckas.. Men det finns kanske en baktanke, vem vet.

Anonym

Asså först jag såg den så skrattade jag ihjäl mig.

Men sen så insåg jag att det inte är nåt att skratta åt.

Den är faktist lite kränking.

cryylv

Ingen kränkning.Kille är ju störtskön ju (: Det är ju han som får dom andra att känna sig dum. Så erre ju

katyy

första gången jag såg den så tyckte jag att den var helt jävla värdelös, men sen när jag tänkte efter så var den ganska rolig pga hans röst. jag tycker det är kränkning jag med. det är lågt att sitta och skratta åt utväcklingsstörda människor... men om man tänker efter noga så är alla människor lika dana oavsätt utseende eller beetende?

Lydia

kränkning! riktigt taskigt ...

Alexandra

Ja, jag tykcer också att det är kränkande mot handikappade- samtidigt är dte bra med ett sådant samarbete, dock hade man kunnat göra reklamen annorlunda och inte alls lika utpekande som den är nu.

julia

men haha, garvade somfan med mina föräldrar nör jag såg den ;) men man kanske inte vet att han ör utveckligsstörd. Asså, jag visste inte det förrän du skrev det här :o :s:s:s .. Tycker själv den är jättebra :) och varför är det kränknde? dom ska ju hjälpa till å jobba :)

julia

reklamen ska förebygga fördomar ;)

M I K A E L A

tycker den är ganska så taskig...

jenny

INTE kränkning. Självklart ska handikappade också få vara med i reklam. Han som spelar praktikanten är säkert skitglad och stolt för din roll! Han får ju en stor del av Sverige att lé hemma i sofforna.

Viktor

ALla har rätt till ett jobb och varför egentligen skymma undan utvecklingsstörda när de finns överallt omkring oss? Sedan kan man nog ta det som att man gör narr av dessa människor eftersom ICA - reklamerna har en tendens att vara fyllda av ironi. Tror att man får se fortsättningen för att få svaret - men nej, det är inte kränkning

Linn

Tyckte faktiskt inte reklamen är kränkande, detta kanske låter hemskt, men man kanske inte föreställer sig att det ska komma en utvecklingsstörd men det är inget fel på det, de ska också få arbeta!



men sedan i del 2 av denna reklamen, alltså den när ulf ska visa jerry (http://www.youtube.com/watch?v=FLLQJSKeahI&feature=player_embedded).. Där tycker jag det inte är passande, Han pratar som om jerry inte fattar någonting, om du förstår vad jag menar.. Bara för killen/jerry är utvecklingsstörd så behöver det inte betyda att han inte förstår..



Dock borde inte jerry säga som man gör i slutet..



haha oj det blev lite långt, men detta är min åsikt! :)

Miranda

jag tycker det helt klart är en kränkning, för det hela går ju ut på att man ska skratta åt honom. Det hade varit en helt annan sak om det var ett annat syfte.

maja

Man kan ju kalla mycket för kränkning... men egentligen tycker jag det är bra att ICA har med en utvecklingsstörd, liksom varför inte? Det kunde lika gärna varit en vanlig person som sagt "Vad glor ni på..." Så då håller jag med om att reklamen var ganska kass. Men, kanske grejen är att de vill väcka lite debatt... det verkar ju ändå som om folk blir upprörda av detta. Vilket också är lite kontigt, kanske det inte borde vara bara "perfekta" figurer i TV...

Ida

Jag tycker inte att den var särskilt kränkande..men det ska bli kul att se hur de följer upp den!

Sanna

Hej.

Jag ser reklamen ut i från två perspektiv, en negativ och en posetiv. Det utvecklingsstörda killen (down's syndrom) tycker förmodligen det är väldigt roligt att få delta i en reklam film och få vara med på tv. Jag har själv arbetat inom handikapp omsorgen och att få ta del av den glädje som dessa personer sprider omkring sig är värt att dö för.

Det jag känner som negativt är blicken dom ger honom när "Stig" visar upp "Jerry". Blicken är en blandning av besvikelse och av att vara förvånad. Varför? Dom flesta antar nog att det är för att han är utvecklingsstörd. Dom klarar faktiskt av saker lika bra som oss. Inte allt men det mesta. Även om reklamen inte är menad så, så tänker dom nog dom flesta tittare så.

yasse

kanske lite, det tas ju på olika sätt. Men jag skulle nog oxå ha blivit tyst nät man såg hanb, så den va mest kul :P

erica

vet inte riktigt, har faktist inte tänkt på det på det sättet innan, täntke mest att det var en rolig reklam..

J E S I (jesi.blogg.se)

såklart det inte är kränkning, man måste ta med olika slags personer! det är väl bara bra .

Ellinor

Nej kränkande är den inte. Jag tror att det kan vara provocerande för folk som letar efter saker att jaga upp sig för. Men, vad är det egentligen för fel på att en mongoloid man är med i en reklamfilm och att hans roll är en mongoloid man? Om en fet man är med i en film är hans roll ofta just det - den feta mannen. Lugna ner er och sluta leta fel - det är ,mitt råd till er som tycker att detta är "kränkande".

L...

Jag tycker inte alls det är en kränkning o jag tror inte det är så de menat det heller.



De tittar ju på honom konstigt o han säger "har ni aldrig sett en praktikant förut". För det är ju det han är, en praktikant och en lika bra som vem som helst :)



Tror reklamen mer är till för att visa att hur olika vi än är så är vi alla lika och alla kan göra precis vad de vill :)

Naliita

Jag tycker att den är bra, den visar att människor som ser ut annorlunda kan faktiskt med jobba. Folk har så mycket fördomar mot utvecklingsstörda och tror att dem ligger hemma och latar sig hela tiden. Men själva filmen tycker jag visar något annat. Men sedan har alla olika åsikterr

Kungen

Hahah. Tycker den är ganska kul faktiskt. Ser dessutom inga problem med att göra en reklamfilm med en utvecklingsstörd person i. Vill man får folk att ge fan i att titta på en utvecklingsstörd person en extra gång när man ses på gatan så är det ju bara bra med publicitet. In med mer Köping och liknande reklamfilmer på tv så vi slipper blir förvånade när vi möter sanningen? Mycket publicitet är bra. Även denna.

Sara-Louise

jag tycker det är mycket märkligt det ica gör i denna reklam...

Kerstin

Kränkning med tanke på minerna som de anställda gör när chefen säger att det här är er nya praktikant.

De blir alldeles stumma och ser inte särskilt glada ut.

Det är tydligt att de inte alls gillar valet av den nya praktikanten

Renéer

HAHAHAH, klockren ju :D

Shadowdemon

Det är urkul,om man ser andra delen slutar det vara kränkande för de som tycker det tror jag...

Tonårsliv by Leonora

Han är människa som alla andra, det är verkligen inte synd om honom, kanske är det synd om oss egentligen isf, han kanske älskar livet mer än vi gör, han kanske lever sjukt mycket bättre än vi, så denna reklamen är jätte bra i mina ögon :)

Julia

Icas reklamer brukar ju vara ganska roliga, iallafall så att man efteråt ler kanske tillochmed skrattar. Men när jag såg den här första gången vände jag mig bara till min mamma och sa, "Nää, den här var inte rolig någonstans!!" Jag vet inte varför, reagerade bara så. Kändes kränkande mot utvecklingsstörda..

Petrea

hållker helt med dig, blev först liet arg och tyckte det var dumt . Men sedan täntkte jag att är det inte vi som tänker kränkande om vi anser att en utvecklingsstörd inte kan vara praktikant ?

Maja

Jar tycker att den var riktigt bra. Och att man inte alls "hänger ut" funktionshindrade utan istället visar vad som faktisket skulle kunna hända i ett sådant här sammanhang och på så sätt så ger man människor en insikt i det.

Jessica

personer med en utvecklingsstörning ser sig själva precis som alla andra och det är dom också :)

Linda

det är inte kränkande, eftersom att ICA tydligen ska anställa uppåt 1000 utvecklingsstörda till sina affärer. det är väl istället bra att man låter utvecklingsstörda människor synas, istället för att man låter dom sitta innanför fyra väggar? dom är ju ändå människor, precis som alla andra.

hur folk tolkar reklamen är deras sak, om dom nu anser att det är kränkning eller roligt. men tydligen finns det ju någon poäng med hela den här reklamen!



så nej - inte kränkande.

mandyz

asså egentligen bryr jag mig inte ;o

Jennifer

Den tanken va de första som slog mig , jag kan inte riktigt svara på om jag tycker det är kränkning eller inte .

Jag tycker absolut att handikappade ska få synas , inget fel med det . Det va deras upplägg på det hela som kanske inte va så smart . Repliken "har ni aldrig sett en praktikant förut?" ska ju vara som att de vore konstigt att han kom in , åå "personalen" i reklamen ska absolut inte bli chockade över att han kommer in , det är lite kränkning . Inget konstigt med att han är handikappad . Jag förstår däremot personerna som tycker att det är kränkande också så jag står nog lite mitt emelllan .

Men det va ju absolut inte smart av Ica att göra den reklamen , kommer bli en hel del disskusioner om den !

ginisen

Jag skulle itne kalla reklamen kränkande. Dom menar ju, som du säger, att alla människor är lika. Även cpskadade kan jobba på ica. Jag tänkte även på de att dom ska klanka ner på just praktikanter... att dom kan vara lite "slow". Jag ser det mer som en kul grej!

elvis

Tycker inte den är dålig, tvärtom. Det som är bra är ju just att han helt skönt säger "har ni aldrig sett en PRAKTIKANT förut?" haha. Precis som det ska vara. Han visar ju bara att han själv inte ser någon skillnad på människa och människa.

saraaasblogg

Kränkande tycker jag! Orkar dock inte motviera. .

Petra

Men hallå, dem vill ju bara visa samarbetet mellan Ica och förståndshandikappade. Dem ska ta in förståndshandikappade som praktikanter för att hjälpa dem få jobb. Är jättebra, självklart så tror man ju av första reklamen att den är lite kränkande men det är ju faktiskt en fortsättning!

Valeria

Jag tyckte den var taskig men samtidigt rolig. Den var troittsallt inte så grov. :) I icareklamen del2 så är den inte heller lika kränkande, enligt mig.

LISTOLPE

JAG TYCKER INTE ATT REKLAMEN ÄR KRÄNKANDE. FÖRST BLEV JAG LITE FUNDERSAM MEN NÄR JAG FICK HÖRA ANLEDNINGEN SÅ FÖRSTOD JAG..



ALLTSÅ, FRÅN OCH MED SNART KOMMER NI STÖTA PÅ EN "HANDIKAPPAD" PRAKTIKANT PÅ ALLA ICA BUTIKER I HELA SVERIGE!! DET HAR DE HÖGSTA HÖNSEN PÅ ICA KOMMIT FRAM TILL.. SÅ SNART KOMMER NI HITTA ERAN EGNA PRAKTIKANT PÅ ER ORT!!!



DÄR HAR VI FÖRKLARINGEN.. JAG TYCKER DET ÄR SKITBRA!!

Moa

Den är äger. Tummen upp asså

Anonym

den är skit rolig :D hahahahhaa

Anonym

jag tycker att det är ett bra sätt att förmedla hur "vanliga" personer ser ner på dem som har ett förståndshandikapp. det är snarare oss det är fel på och inte dem. vi tänker att dem kan allt för lite för att kunna jobba och praktisera och att de bara sitter i rullstol när dem i själva verket kan vara bättre än andra! Allt är bara fördomar, det är min åsikt om saken. sen om reklamen är menat på ett kränkande sätt eller inte är jag tveksam till

Killen med Koll

Kränkande? Mot vem? Mot dig?

De som skulle kunna finna den här reklamen kränkande är de med Down Syndom och har du hört att de klagar? Låt oss inte vara för politiskt korrekta och inse att det bara är de som kan ta skada av det som borde säga emot och inte de som tycker synd om de som kanske inte bryr sig.

leia

detta är inte kränkande, det kanske låter så och om man inte känner till relamen från grunden förstår ja att det uppfattas som kränkande. ''jerry'' som heter mats melin från hudik är utveklingsstörd. i hudik finns en teatergrupp ''gladahudik teater'' som grundades av per johansson. en stor grupp utveklingsstörda och förståndshandikapade som tsm gör teater, alla får chans och skina. 2005 slog dom igenom med teater uppsättningen ''elvis'' som spelades upp på circusteatern i sthlm. ''jerry'' har inte alls blivit tvingad till och att vara med i ica reklamen, det är hans alldeles egna val, och då kan man ju inte se detta som något kränkande. där har ni min förklaring, vad ni nu vill tycka om detta är ju faktiskt eran egen ensak.

Linda

Det som är kränkande är kanske inte reklamen i sig, men sättet tittarna reagerar. På vilket sätt är den rolig? Varför skrattar folk? Hade en helt "vanlig" kille kommit fram och sagt "vad glor ni på?" hade nog ingen skrattat.

Maja

Asså. Jag fattar inte det roliga med den. Sedan vet jag inte om den är kränkande heller. Jag förstår helt enkelt inte syftet.

Hjalmar!

men shit, nej det är den inte. spänn av, det är bara en dålig ica-reklam ;P

Frida

Jag tror dom har koll på läget, dom vet vad dom gör. Dom kommer sätta ihop denna period så att det inte blir lika kränkande. Dom är såpass smarta tror jag !

Kajsa

Hade ju varit mer kränkade att inte ge honom ett skådespelarjobb bara för att han är utvecklingsstörd.

Anonym

inte kränkning. bara otroligt kul.

varför skulle utvecklingsstörda inte kunna vara med? ska de gömmas eller

Alex

HAHAHA, jag tycker att det är jättekränkande att släppa ut mongot ur buren och sen tvinga det att ställa upp, för man vet ju att såna där ändå inte kan ta några beslut själva.

DIAMANT

tycker som du! lite kränkande, men samtidigt inte..:) bevisar att en utveckligsstörd kan göra samma saker, men grejen är att dom tittar ner på honom så... :)

emilia

jag tycker att reklamen är rolig , men också väldigt taskig..

men jag hoppas att det blir fortsättning följer och att han jerry tar över ica affären eller något :)

mawe

Jag tänkte detsamma när jag först såg reklamen, och berättade för mina vänner om den. Men de förklarade för mig att "det roliga" i reklamen är just deras reaktioner på vem som är den nya praktikanten.

De klagar på tunga varor och sådant, sedan kommer en trögtänkt person (vem fan säger att han är utvecklingsstörd?) som inte ser ut att a varken hjärna eller muskler.

men viss, den kan tyckas vara kränkande.

Anita

Jag tycker den är riktigt bra!

Den visar hur väldigt många människor faktiskt reagerar och behandlar utvecklingsstörde.

Det behövs en tankeställare ibland.



Är det någon man gör narr av i denna reklam är det ju Ulf och de andra, eller?



Tror också att Jerry är medveten om vad han deltar i.



Anita (som jobbat en del med utvecklingsstörda)

Anna

hmm orkar inte läsa alla kommentarer så någon kanske redan har nämnt det här. Men jag tyckte precis som dig så jag pratade med min pappa som jobbar på en ICAbutik och han sa att reklamen är framtagen med utvecklingstörda och de var deras ide. Så det finns inget att klaga på här!

ICA vill uppmana andra affärer att ta emot utvecklingsstörda. Och när jag tänker efter så har jag sett att ICA tar in utvecklingsstörda. Däremot ser man det inte så mycket i andra butiker.

Min åsikt!

Naomi

Håller med dig mycket!

Första gången jag och mina föräldrar såg den så tänkte vi , men skit va taskigt mot dom som är lite efterblivna . Fett taskigt , fast dom kanske inte tycker som vi elr tänker som vi:/

Hare Bra!

Glad Halloween:O

Cubix

första tanken när jag såg reklamen första gången var: kränkande, andra gången var: inte kränkande...

Tycker de visar verkligheten, kommer det en utvecklingsstörd så beter sig personalen i ica reklamen som i verkligheten: tror att han inte kan nånting bara för han är "mongolid", men se så fel de har. Så nej, jag tycker inte ica reklamen är kränkande, alls.

Johanna

När jag såg den så skrattade jag först, men sen började jag anklaga mig själv och hur fan kunde jag skratta åt det?



Det känns som om att dom liksom tycker att utvecklingsstörda inte kan något med tanke på deras blickar, deras blickar säger allt! "Han kan väl inte hjälpa oss!" Det ser fruktansvärt kränkande ut. Hoppas någon stämmer dem på några miljoner, för så här får det fan inte gå till!

Josie

Den är bara rolig, haha!

jessica

läs det här; http://www.icanyheter.se/Nyheter/Inrikes/Fler-funktionsnedsatta-far-Ica-jobb/?ExpandComments=true

skulle tippa på att det är därför.

jag tycker det är bra att de får praktisera/jobba precis som alla andra.

S A N N A ♥

Jag tycker inte att det är en kränkning!

De med down syndrom är inte såpass "borta" eller hur man nu ska säga, så att de inte kan tänka klart. Jag tror helt klart att killen vet om vad det handlar om, och han vet att han är annorlunda. Ingen har tvingat honom att ställa upp.



jag tycker snarare det är en hyllning! dessa människor är lika mycket människor som vi. jag skulle väl snarare säga att det ÄR en kränkning att tycka att det är en kränkning!

Anonym

Det är ju vi som kränker som tycker att den är kränkande i så fall. Vi ser det som något "konstigt" att en utvecklingsstörd är med i en reklamfilm på TV, när det egentligen borde vara hur självklart som helst. Då är ju andra bolag mer kränkande som VÄLJER BORT att ha med utvecklingsstörda i sina reklamfilmer.

Stiff

Varför skulle inte en utvecklingsstörd person få vara med i reklamen? Tycker inte det är fel! Det som är fel är att det tas förgivet att dem gör narr av den utvecklingsstörde.



Köss

Marie

Svar till: http://linnalexandraa.blogg.se/



Detär ju just det som är grejen. De framställer ju Ulf som den som den korkade, för att han inte fattar att utveckllingsstörda fungerar normalt i huvudet.

Matilda

Jag tycker inte att detta är kränkning, snarare tvärtom! Det är nog många idag som säger "vi" och "dom", och "dom" är i det fallet personer med handikapp. Man kan nog säga att folk som säger så hänger ut personer med handikapp. I denhär filmen visar man att personerna, "dom", faktist också är människor med känslor, precis som vi!

Rebecca

De vet nog om att man tänker så, och jag tror att de kommer följa upp den med att praktikanten gör arbetet mycket bättre än de anställda...



Sen är den sann. Jag tror att folk faktiskt reagerar sådär. Tråkigt men sant.

Lyn

jag la också upp ett inlägg som detta.

Mja, vad ska man tycka egentligen? Jag tyckte reklamen va rätt komisk när jag först kollade på reklamen men nu i efterhand liksom. lite konstigt att dom gör en sådan reklam.

sofkaa

Först när jag såg den så tyckte jag att den va jätte rolig & skrattade. Men sen tänkte jag efter att det va en kränkning. Men det är svårt att säga. Det är kränkning men endå inte ?

;e l i s a b e t h* <3

den var lite kränkande tycker jag ,

Evelina

Jag tycker den är lite kränkande faktiskt. På det viset som dom andra ser på honom när han kommer, det är kränkande.

kram

Marcus

Vad är det att orda om?



Den här reklamen bevisar att alla är lika värde oavsett hinder eller så...att alla kan och vill oavsett var det handlar om..



Jag förstår inte hur folk kan mena att den är kränkande?!

Kim

Tycker inte den är något kränkande alls. Utvecklingsstörda har också rätt att få bli kändisar och medverka i reklamfilmer som alla andra.



Jag tycker bara det är kul att man har med lite udda människor som utvecklingsstörda.

Anonym

Jag håller helt med dig ! Det är helt fel och dumt. Det är som om dom är chokad över att det är en funktionshindrad. Jag är själv funktionshindrad och reagerade på det och det spelar ingen roll att jag är det men det sårar ju.



/lovisa

Beautyboxen - skönhetslyx, vardagslyx och annan lyx

nåt som är kränkande är att använda ett så nedsättande ord som "utvecklingsstörd" till en person som har en nedsatt fukntion i hjärnan = funktionsnedsättning!!!



Dessutom är det inte kränkande någonstans, han hade säkert roligare än vad han haft i hela sitt liv och det kommer vara ett minne han kommer ha med sig hela livet. Dessutom är det bra att mönniskor med funktionsnedsätningar, och i detta fallet downs syndrom (som 1 av 100 drabbas av, dvs väldigt många!), syns i samhället för då blir de mer accepterade och folk får mer förståelse. Man får inte längre den där "usch vad äcklig han är, han kommer smitta mig om jag sitter brevid honom" känslan. Och DET ser jag inga problem i alls!!



kram

linn

Simon

Hahaha, den är asrolig! jag tycker att den första reklamen är lite kränkande och jag tror de har gjort så för att just skapa en debatt, men den andra visar ju att de förstår lika mycket som oss och den har ju ändå ett bra budskap! :D

Maria [Fotoblogg]

Har du sett den nya? Den är super bra ;)

Emily

Nej jag tycker inte att de nya ICA reklamerna är kränkande.



Jag ser det snarare som att de vill slå hål på myten om att de med DS skulle vara mindre intelligenta.



I första reklamsnutten ser Jerry det som en självklarhet att han är precis som vem som helst och när personalen bara stirrar på honom fattar han inte varför "har ni aldrig sett en praktikant förut?"



Och i den andra reklamsnutten blir det bara bättre, som jag skrev ovan visar det tydligt att de vill slå hål på myten om att de med DS skulle vara mindre intelligenta. Ulf uppträder som att Jerry inte skulle förstå de enklaste sakerna, och Jerrys kommentar på slutet är ju stört skön! :D

egosandro

Det heter inte "utveclingsstörd" antingen kan man säga, funktinsnedsättning om det gäller det rent kroppsliga sen kan man säga psykiskfunktionsnedsättning! men "utvecklingsstörd" e verkligen HELT fel!

Denise

Jag tycker faktiskt att den är kränkande.

Dåligt att "personalen" ser så förvånade ut.



Å ena sidan är det bra att man inte bara har med dom personerna, utan en utvecklingsstörd också.



Men som sagt tycker jag att det var dåligt att "personalen" såg så förrvånade ut....



Ha det bra!

Anonym

Jag tycker inte att det är kränkining alls. Vi diskuterade det här för några dagars edan då vi var på ett dagcenter för människor med en utvecklingsstörning. Då fick jag också reda på att det finns agenturer för just dessa människor och det är mycket uppskattat utav dem :) Ja tycker bara att det är bra att de får komma ut lite mer och media är ju ett bra sätt då. Det finns ju faktiskt folk som är rädda och tycker att de människorna är riktigt skumma så då är det ju bra att de får se det med i vardagen :) okej ja vet inte hur ja ska förklara det riktigt :)

felicia

om ni har sett hela så står det fortsättning följer, så jag säger inte att det är en kränkning.

Linda

Det är väl positivt att de syns. Hur ofta gör de det i media egentligen? Om de inte blivit felbehandlade och det är nåt reportage på nyheterna typ.. Och som praktikant är väl jättepositivt! (Eller som skådespelare!)

Rebecca

Jag väntar på fortsättningen! Jag tror de tittar på någonting annat! :)

Mikaela

Vi har faktiskt haft en Jerry på vårt ICA för några år sedan. Kalle hette han, eller ah, ICA-Kalle haha.

Anonym

inte va den rolig iallfall.

Malin

HAHAHAAAA DET VA AS ROLIG! :]

men visst lite kränkande är den väl

Emelie

Tycker den är kränkande.

Sandra

Utvecklingsstörda är inte alls precis som alla andra? Och definera "precis som alla andra"



Definitivt ingen kränkning, de reagerar ju inte negativt precis.

Anonym

Del ett på ica reklamen är inte kränkade, tycker jag iaf.

Men del två är där emot kränkade!

(http://www.youtube.com/watch?v=FLLQJSKeahI&feature=player_embedded)

Emma D

Del ett på ica reklamen är inte kränkade, tycker jag iaf.

Men del två är där emot kränkade!

(http://www.youtube.com/watch?v=FLLQJSKeahI&feature=player_embedded)

Hanna

Man kan faktiskt uppfatta det som en kränkning men tanken är ju inte att kränka dessa personer med detta handikapp.



Tyvärr är det många som tror att personer med "Downs Syndrom" inte är arbetsdugliga, och anställer därefter inte heller. Är uppvuxen med personer med detta handikapp, och många av dessa är mer arbetsföra än oss utan fuktionshinder. Det som skiljer mellan de med "Downs Syndrom" och oss med icke handikapp, är att de måste bla ha samma rutiner varje dag för att dagen ska flyta på. Det där lilla extra kan förstöra en hel dag för de med "Downs Syndrom". Nog för att alla borde införa mer rutiner i vardagen....

Anna

Tycker att det r bra att de visar att utvecklingsstörda också kan arbeta som vanliga människor. Men å andra sidan så kanske de som är utvecklingsstörda tycker att den är kränkande, så det är lite fifty fifty det dära :P

Anonym

någon skrev också att i del 2 så var det fel att ulf betedde sig som om jerry var dum ii huvudet, men det ÄR ju det som är syftet förstår de ! att man inte ska behandla handikappade hur som helst efter som att de faktiskt förstår mycket mer än han tror

jesssica

Jag vet inte riktigt vad jag tycker, kan inte bestämma mig. Men jag tycker inte det är så extremt kul iaf. Känns lite elakt. Men som sagt, man vet ju inte riktigt vad som kommer i nästa reklam så när man ser den kanske "pusselbiten faller på plats" som man brukar säga! Annars tycker jag det var ganska elakt..vet killen äns om ifall det nu skulle vara en pik emot han eller "hänger" han bara på och inte förstår vad det egentligen är han gör/säger?



Haha, det här kan ju diskuteras hur länge som helst ^^

Nils

Det är ju du som är kränkande när du tror att "Jerry" har på något vis typ blivit lurad till det där.

Det är ju inte så att bara för att han har Downs Syndrom är dummare än alla andra.

Han kan ju faktiskt tänka själv och det är ju skönt att han kan driva med sig själv! ^^

Jag tycker i alla fall att det är en bra reklam! ^^

Becs

Tycker inte den är kränkande, tycker tvärtom, den visar på att de har lika mycket rätt i samhället som alla andra.



Kram

Susanne

Helt ärligt så har jag inte riktigt bestämt mig ännu... Min första reaktion var att jag verkligen inte gillade det... men när jag tänkte efter så är det ju eg bra, att de visar att alla har lika stor rätt att arbete i vårt samhälle. Det som störde mig var att de stirrade som om de sett ett ufo LR liknande!!!



Såg i en annan kommentar att det finns del 2 nu, den kanske kan göra ett avgörande i mitt ställningstagande... Har du sett den? Vad är din åsikt?

martina

Jag tror nog bara att han är överlycklig över att få en stund i rampljuset :)



Tycker precis som ovanstående att varför ska man gömma dem? De är lika mänskliga som oss..

nadia

Nej jag tycker inte det är en kränkning, bättre att dom syns på tv än att folk ignorerar utvecklings störda.



Tycker mest att det är roligt.

Yenny

Förstod folk skulle reagera men Nej, det är inte kränkande på nåt sätt för att det är en handikappad eller någon annan.

Linea

Ska vara ärlig och säga att jag asgarvade första gången jag såg det. Samtidigt kan jag tycka att det känns lite fel, men i reklamen står det "fortsättning följer.." Så vi får väl helt enkelt se hur ica räddar situtationen! :)

Anonym

Jag tkr nt att dt är speciellt kränkande,

jo på sätt och vis.

men den killen ställde upp och dt är modigt.

och reklamen visar ju också att utväcklingsstörda kan va praktikanter .

HANNA

Men snälla :p

HAR NI SETT DOM ANDRA REKLAMERNA

Jerry överlistar ju Ulf i dom hela tiden haha. Som visar att han är smartare än honom. Hur är det kränkande? Ge mig 1 anledning liksom :) Och ica har ju gått ut med denna reklamen för att dom ska ge dom som är 'mindre begåvade' en chans till arbetslivet, alltså ska vissa ica affärer ansälla sådana personer för att ge dom en chans till arbete. Sluta vara sånna torrbollar och se på det positiva.

lovisa

första tanken var absolut att det var kränkande.. har hört många tankar och åsikter nu om den men kvarstår fortfarande vid att det är så. :O

Madeleine

Klart att det inte är en kränkning!!!! Förstår inte folk som kan påstå det!!!! :S:S

Det är bara tittarens fördomar som gör att det blir en kränkning. Om en människa utan "handikapp" hade sagt samma mening så skulle det inte bli någon reaktion över huvud taget bland folket!!!!

Han är en skådespelare och jag tycker att det är bra att utvecklingsstörda också får en chans. Det finns inget som är normalt, utan det är människan själv som sätter normerna och när de bryts så blir det såna här uppståndelser.

Som sagt, det är INGEN kränkning mot utvecklingsstörda!!!! Och de som tycker att det är det borde se det hela i ett litet större perspektiv och inte vara så fördomsfulla!!!

Amanda

Klart utvecklingsstörda ska vara som alla andra

förstås de är lite speciella, men man måste accpetera

det! Kul att han vågar säga så på slutet, han Jerry ;)

Vickan

Den är inte kränkande, han som spelar praktikanten är ju nån sån där som åker runt och uppträder, han har antagligen valt själv att vara med. Man måste kunna bjuda på sig själv!

Anonym

haha jag tycker han är urgullig, ( den utväcklingstörda) alltså. haha, men asså jag tycker att reklamen är ganska kränkande hittills efterssom dem stirrar på honom som om det vore ett skämt!

ALICIA

Jag förstår inte vad som skulle vara en kränkning med den :)

Det är ju Jerry som har övertaget och tar alla de andra, så den går ju emot precis alla fördomar. De som säger att det är en kränkning har förmodligen bara tänkt "en reklam som ska vara rolig där en handikappad är med, KRÄNKANDE". helt fel

Sofia

tack. :)

Karolina

Jag kan förstå att reklamen ses som kränkande, sedan läste jag det här: http://www.hso.se/En-understartsida/Satsningen-Vi-kan-mer/

ICA jobbar för att fler med funktionsnedsättningar ska få jobb hos dem, vilket är det de vill ha sagt med reklamen. Alltså är det inte ett dugg kränkande!

Maria

Jag tycker inte det är så kränkande, jag får uppfattningen om att praktikanten faktiskt är klipsk, då han kommer med "svar på tal" sådär. Det skulle kunna bryta fördomar i bästa fall. :)

wioletta

Jag tycker inte det är kränkande. Det finns ett jobb för alla och just den killen fick vara i en Ica-butik. Även om han har en handikapp så kan han ändå vara med i en reklam. en annan hade inte vågat det eller jo jag har juh varit med i ett tv program det krävdes jätte mycket. att Våga lägga ut så mycket av sitt liv som jag gjorde när jag va med i Spårlöst.

Angelica

Det handlar om fördommar. Många tänker nog att oj han är utvecklingsstörd, han kommer bli en börda men han kommer visa att han är lika bra som vem som helst! Det är iaf vad jag tror.

Sanni

Men han Jerry är ju stört skön :P Och om det där är kränkande så var väll "En annan del av Köping" ännu värre.. Och varför skulle inte alla "sorters" människor få vissas på tv? Det är väll mer kränkande att dom inte får vara med!! Eller hur? Det skulle ju vara som att man inte hade mörka människor i tv.. Hur skulle det vara? Fler Jerry'n i tv tycker jag :D

Anonym

Haha den är fan rolig!!

:)?

det är ju sant som du säger. det kan ju vara så att dom vill visa att handikappade också kan arbeta som annat folk.

tessan

jag tycker inte att det är en kränkning. reklamen visar att utvecklingsstörda personer kan jobba med yrket också. så jag tycker att det är bra att ica´s reklam visar att de kan också jobba =)

Angelica

Jag vet faktiskt inte vad jag känner för denna reklam. haha är faktiskt en trogen ICA-reklam följare. Blev helt förkrossad när Stig försvann från dumburken.



Men denna reklam, jag vet inte. Jag finner den helt förskräklig, elak och orespecterande. Fast man visar ju att utväklingstörda är som alla andra, det har du rätt i, men jag menar att jag hatar det settet dom glor på personen! Jeeez säger jag.

Fattar inte hur dom har kunnat släppa igenom detta i Tv. Men det kanske är för att skapa någon mer vättigare konversation? En deubatt? Nu förtiden pratar ju alla bara om Anna Anka. Suck.

MALIN

NU SKA JAG SÄGA HUR DET LIGGER TILL! ICA HAR ETT SAMARBETE MED FOLK SOM HAR DOWNS SYNDROM OCH LIKNANDE. DESSA MÄNNISKOR UPPTRÄDER HÄR I SVERIGE MED OLIKA SHOWER DÅ DE SKÄMTAR OM SINA "HANDIKAPP" OCH MÅNGA ANDRA SAKER. KILLEN I SLUTET ÄR EN SKÅDIS OCH HAN HAR LIKA RÄTT SOM ALLA ANDRA MÄNNISKOR ATT VARA MED I REKLAMER. VARFÖR SKA DET UPPSTÅ EN SÅDAN DEBATT OM DETTA? VARFÖR ÄR DET KRÄNKANDE?! OM DET HADE VARIT EN MÄNNISKA UTAN DOWNS SYNDROM HADE INGEN REAGERAT, MEN BARA FÖR ATT HAN NU HAR DET SÅ BLIR DET ETT JÄVLA LIV. VADÅ, HAN ÄR MEDVETEN OM REKLAMJOBBET OCH SKÄMTAR. TROR NI ATT FOLK MED DOWNS INTE HAR NÅGON HUMOR ELLER? BARA FÖR ATT DE HAR 3 KROMOSOMER I 21A KROMOSOMPARET SÅ BETYDER DET INTE ATT DE ÄR HUMORBEFRIADE! JAG TYCKER BARA ATT DET ÄR JÄVLIGT SYND ATT FOLK GÖR EN SÅN STOR GREJ AV DET OCH KALLAR DET KRÄNKANDE. HAN ÄR INTE UTVECKLINGSSTÖRD, HAN FATTAR JU SJÄLV VAD HAN GÖR! FOLK SOM ANSER DETTA SOM KRÄNKANDE ÄR TRÅNGSYNTA MÄNNISKOR SOM SJÄLVA TYCKER ATT DET ÄR ELAKT ATT EN MED DOWNS SYNDROM ÄR MED I EN REKLAM OCH SKÄMTAR LITE. ÄR DET INTE BRA ATT ICA HAR ETT SAMARBETE MED DESSA MÄNNISKR? SJÄLV TYCKER JAG ATT DET ÄR HELT UNDERBART! HYLLA ISTÄLLET FÖR ATT DISSA!

Jessica

Svårt att säga men faktiskt så kan jag anse att det blir kränkande först när vi anser att det är kränkande. Varför skulle inte en utvecklingsstörd kunna medverka i TV likt alla andra? När vi reagerar på detta och startar en diskussion som denna, det är då det görs tydligt att det anses att de är annorlunda. De är människor som vi andra och jag är säker på att han är överlycklig över sin TV roll.



Jag tycker reklamen är bra.

Em.

Jag tycker inte att reklamen är dålig. Varför ska inte utvecklingstörda få vara med i reklam/tv? Tror Jerry kommer bli den nya coola favoriten :D

Karin

Jag tycker den är bra! Jag förstod första gången jag såg den att den skulle väcka många upprörda känslor för att folk är så rädda för att göra fel och kränka andra, men seriöst, jag tycker inte alls att det är något fel med den reklamen.

Det är ju så att folk kan stirra på utvecklingsstörda eller personer med avvikande utseende, men det är ju för att det är så okänt för dem, det är ju nästan tabu att prata om det för att det kan uppfattas fel!

Det går för långt! Utvecklingsstörda behöver få mer plats i samhället, de ska som sagt inte gömmas undan!



Jerry visar ju att han är ju som vilken praktikant som helst!

Linda

Svar: Javisst!! =) Neej, jag tycker inte den är kränkande faktiskt..

Alina

Jag myser av den. Man kan ju bara älska den söta praktikanten. Jag tycker den är helbra. Heja Ica!

Sandra Dermark

Har skrivit ett helt inlägg om det där. Blev asförbannad när jag såg den första gången!



http://unoconcet.blogg.se/2009/october/vem-ar-den-som-diskriminerar-egentligen.html

Nogger!

Varför är den kränkande..? Skådespelaren är väldigt känd och dessutom så samarbetar ICA med ett av dom största organisationerna för människor diagnostiserade med Cerebral Pares!

ca´m

Catago - Hästbloggen för dig!

Jag tycker den e sjukt rolig! fattar inte varför alla ska ta allt så jävla allvarligt hela tiden, kan man inte bara skratta åt saker? allt skulle vara så himla mkt roligare då ;P

Malin

Jag tycker definitivt att den är kränkande eftersom de andra ser störtbesvikna ut när han dyker upp! Tycker inte att det är kränkande i sig att ha med någon med downs syndrom i reklam, men det måste göras på rätt sätt!



ICA skulle kunna rädda upp detta nu genom att göra nästa reklam bättre - som att killen med downs överraskar alla genom att vara helgrym och kickar de andras rövar ;)

camilla

HEJ!

tycker verkligen att den är diskriminerande,blev lite arg då ajag såg den :/

btw,hur ska man designa sin blogg och hur kan man skapa olika kategorier (kändisar, om bloggen åså)

LÄS GÄRNA MIN BLOGG!

Sofi

Vem har sagt att killen är utvecklingsstörd?

MezziPezzi

jag tycker den är ok men kanske lite dumt mot dom som ärhandikappade för dom kan ju inget åt det!!



MVH

mezzipezzi

Jamie

Hoppas medierna ger "jerry" ett bra sken, att gå från (ursäkta men asså) Retard tv "i en annan del av köping" till icas såpa reklam är ett stort och modigt steg av en kille som uppfattas som annorlunda av majoriteten,

blev lite skeptisk när jag såg del 1..

och lack på den idiot som ligger bakom del 2 och "ulfs" manus,

men visst.. byt ut "jerry" mot en äkta talibanes med midjelångt helskägg som inte kan ett ord svenska och skrämmer kunderna,

så har vi rett ut delen med kränkande reklam för utvecklingstörda och spinner vidare på "terrorister" det funkar ju i usa?... eller?



shit jag garvar ihjäl av alla pissprogram och media horor som säljer sig till skit som "japansk tvshow" "whipeout" mfl,



seriöst nu folk

enligt mig: det är ni som ser på sån skit som är utvecklingstörda

hur kommer era fortsatta evolution se ut? omvänd darwinism kanske?



R.O.F.L åt er riktiga "Efterblivna"

Niki

Haha, alltså först och främst så är praktikanten rolig.



Detta är min åsikt:

Jag tycker faktiskt inte att han ser utvecklingsstörd ut eller beter sig konstigt. Visst läspar han lite, visst ser han lite "rolig" ut (eller vad man säger..), men att påstå helt 100% att han är utvecklingsstörd är mer kränkande än hela "konceptet" att ha en utvecklingsstörd människa med.



Eller :) ?



Han kanske lever sig in i rollen som "konstig praktikant". Han visar ingen brist på intellekt och apropå DEL 2 i reklamen så beter sig Ulf "elakt" mot praktikanten för att han är praktikant, inte för att han är utvecklingsstörd.



Det var min åsikt ;)

Ha d fint

Karin ~

OMG :O fett synd -.- hur dum är man egentligen??????

Anton

Han förstår ju själv vad reklamen går ut på. Bara för att man har down syndrome eller är mongolid så är man ju inte dum i huvudet. Jag tycker reklamen har bra budskap.

Anonym

Tycker den var bra! Han som är Jerry är ju skådespelare på riktigt så varför ska han inte få spela nu också. De som tycker det är kränkande att driva på det sättet tycker jag tänker fel. Då är det väl mer kränkande att göra så han slutar vara med i reklamfilmen och så får han inte vara med och spela.

Johanna

Jag blev väldigt chockad första gången jag såg den på tv. Tycker inte det är lämpligt att ha en sån reklam, med tanke på att det finns folk som faktiskt sitter och skrattar åt den där killen nu. Och vad finns det att skratta åt? Jag kan hålla med dig till viss del att det kan vara bra att ha en sån reklam för att visa att utvecklingsstörda är precis som alla andra, men nä, jag gillar ändå inte det. Förstår inte hur dom tänkte när dom kom på idéen, och jag förstår inte hur killen kunde gå med på att vara med.

Jonas

Löjligt att folk på fullaste allvar tror att ICA vill göra narr av de handikappade. Såg uppföljaren till den första delen i "Jerry"-serien och blev genast övertygad om att de tagit det ett varv till. Dvs de gör narr av de andra i butiken. Inte av Jerry.

Catrin

Tagent från min blogg:

I ICAs senaste reklamfilmer finns en kille som heter Jerry med. De vill att fler som Jerry ska anställas i deras butiker och har tagit initiativ till ett projekt som heter Vi kan mer.



Projektet är ett samarbete med Samhall, FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning), SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och Glada Hudik-teatern.



Ser inget kränkande med inslaget alls... Jerry är ju själv skådespelare precis som de andra

Rasmus

Den är verkligen inte kränkande! Det är bra att man visar alla sorters människor i tv, och inte döljer dom. Sent att man gör det lite roligt, tror jag ingen tar illa upp av. Jag tror att Jerry bara ser det som en rolig sak, att ställa upp i tv.



Modig kille som inte låter sig döljas.

Tove

kränkande

Sandra

Jag ser det inte som en kränkning, det är inte värre än om dom skulle haft med en blond bimbo brud!

Hanna

jag tycker inte ;)

Sandra . JIGGLY xoxo

Tycker inte alls om reklamen. Riktigt dålig , fattar inte grejen. Ja, den är kränkande! Har tänkt på det många gånger då jag sett reklamen.

Victor

Ja klart det är en typ av kränkning! Tyckte också det var dålig stil, men efteråt kunde jag inte hålla mig för skratt.



Men som jag har hört så kommer "praktikanten" att äga arbetarna, fall ni inte vill veta vad som händer så läs inte nedanför :



Efter de så ber dom praktikanten att hjälpa dom, och så kan ulf knappt prata så chockad han är, så går praktikanten in till stig och frågar, är det något fel på Ulf? hahaha :D



MVH /http://vikkezikk.blogg.se/

Jenny

Jag tyckte den var underbart härlig, och självklar. Man försår ju direkt vad de andra på ica reklamen tycker och tänker, men det faktum att det är helt oviktigt för praktikanten är ju klockrent. Alla har väl sina fördomar. Men att kalla det kränkning är fånigt. Underbart och nytt, härligt :) Förresten... Att en utvecklingsstörd inte förstår allt är väl inget man ska döma heller! Så kan de ju vara!

Anonym

men tänk tvärtom, att dom vill få fram budskapet så. så uppfattar jag reklamen i alla fall.

Anna Maria

Om jag får säga det själv, tycker jag att det är som en smäll på käften FRÅN dom som är utvecklingstörda till dom som tror att dom inte kan utrföra samma arbete som vi kan.Vilket jag tycker är jättebra!

För dom är lika värda som alla andra, och dom är MÄNNISKOR!



Det var allt jag hade och säga:)

Janina

Jag tycker att den är helt underbar! Den visar att det inte bara är "perfekta" människor som kan vara med i en reklamfilm. Och dom tvingade honom inte att vara med, han ville med fri vilja. Och jag tror att dom som har ett funktions hinder blir glada att även dom kan ha en chans att vara med på tv. För att dom har också drömmar som alla andra, så nu kanske dom har fått lite hopp. Men detta är min åsikt om det hela. Det hade inte varit lika mkt liv över reklamfilmen om det hade varit en homosexuell eller någonting liknande med...

emmylish

Absolut inte kränkande. Det är väl mer diskriminerande mot utvecklingsstörda att INTE ta med dom?

emmylish

Måste även lägga till att reklamen är en del i ett projekt som ICA håller på med tillsammans med bl. a. Samhall. Projektet går ut på att dom ska anställa 100 personer med någon form av utvecklingsstörning eller funktionsnedsättning.

Eva

Men gud!!

Dom driver ju med alla idioter som särbehandlar folk som har en utvecklingsstörning, cp-skada eller liknande.

Den är ju fett roligt eftersom Jerry sjulvklart är fullt kapabel till att arbeta och Ulf behandlar honom som ett litet barn. Ulf framstår då som den dumma och korkade. Dessutom är Jerry rätt överlägsen Ulf, kolla bara blickarna och kommentaren i slutet på del 2.



Reklamen är ju riktad mot samhället. Sjukt bra samhällskritik.

Underbar reklam!



mvh.

Ingrid

Jag tycker inte att dne här reklamen är kränkade. Han som spelar Jerry är skådespelare till sitt yrke och är bland annat med i Glada Huddingen. Jag är själv jobbat nnom HO och blev glad när jag såg den här reklamen.

Och del 2 vissar bara upp hur vi normalstörde faktiskt beter oss när vi pratar med människor som har funktionshinder, jag känner mycket väl igen situationen.



Jag tror att dom som ogillar reklamen saknar kunskap om olika funktionshinder och är rädda för det okända.

Astrid

Det intressanta i tolkningen av denna reklam ligger hos tittaren. Det är våra fördomar som bekräftas och bevisas. Jag tycker att det är nyskapande av Ica att skapa debatt utifrån en reklam, nytänkande! Ica fungerar här som opinionsbildare och dessutom, är det inte det de vill: att få uppmärksamhet?

mathilda

jag tycker att det är värsta kränkningen :(

Sizz-Designar bloggar

Reklamen är verkligen inte kränkande, jag tycker reklamen visar att ICA tar emot alla sorts kunder, är öppen och accepterande mot alla.

thessie

jag tycker att det är lite av en kränknig, men ändå bra för do, att synas då asså.

JOSS

INTE OFC! vadå, får man inte kolla på sin nya praktikant eller? om han har en cp skada eller inte spelar ingen roll, ?

cindy

åh , va bra sagt ! utvecklingsstörda

är precis som alla andra !

Anna

Jag tycker nog den var mest kränkande. Och det jag tycler var kränkande är att dom två kollar så himla smutsigt på "praktikanten". Som om dom tänker "vafan ska dethär jobba här?" typ. Annars tycker jag dom helt bra skulle kunnat ha honom som praktikant. Men inte tittat på honom som om han skämtade och var dum i huvudet.

isa

jag tyckte från början att reklamen var sjukt dålig och kränkade, respektlöst faktiskt med tanke på vilka som kommer se reklamen som visas över hela sverige liksom, visst han som spelar jerry är ju skådespelare sen tidigare men att han ska få en roll som folk ska skratta åt är bara irriterande, tänk alla andra mongolider som ser det, de har ju med känslor liksom. däremot så såg jag en annan del av reklamserien och då utnyttjar ju jerry mer sin situation som mongolid så ulf får ta skiten för vad praktikanten gjorde men ändå hitills så ser jag ingen vitts med reklamen men förhoppningsvis så har de någon vettig fortsättning!

manuela

han nya praktikanten är ju bara för söt!

Jag tycker inte reklamen är en kränkning,visst man kanske tycker att killen är lite rolig och så kanske första gången.Men han är ju oxå människa som vi,söötisen:))

zorica

haha omg tack så mycket , det värmer (A) ..

Caroline.

INTE kränkning tycker det är jätte bra att olika människor får medverka.

adisa

det enda "kränkade" är deras miner men det kommer förmodligen en förklaring på det. i alla fall finns det nog ett syfte med reklamen utan att kränka.

på ica var jag bor har de massa praktikanter som har olika handikapp, både rullstolsbundna och inte. jätte bra att de får vara med på ica reklamenrna också.

ICA har ju skojat om massa annat så är bara kul att det tas upp också. o det är ju inte mobbning heller utan jerry är ju med på det :) as coolt goo ica.

Sofie

Söt blogg :)♥

besök gärna min http://onlysufie.blogg.se

linda

På ett sätt känns det kränkande men samtidigt.. varför skulle inte någon med down syndrom kunna praktisera/jobba? Bara frö deras handikapp och annrolunda utseende borde de ändå få samma chans som resten av oss här i livet.

Nezen

Kränkning.

De får honom att framstå som dum och inkompetent.

Vilket man verkligen inte behöver vara bara för att man föds med ett handikapp. Usch. Gillar den verkligen inte.

Leila (:

Håller med dig! :) Blev lite sur från början, men sedan när man tänker efter :D

Igeland

Jag tycker att den är skitkul. Så klockren kommentar "Har ni aldrig sett en praktikant förr?"

Sofia

NEJ! Tycker inte att den är kränklande. Tycker killen är supersöt och alla ska ha rätt att få vara med i en tv reklam oavsett om man är utvecklingsstörd eller inte. Att bara använda oss "friska" männsikor i reklamer är diskriminerande mot utvecklingsstörda. Så mer av alla olika sorter i reklamerna!!

Susanna

Först så tänkte jag att det var kränkande. Men på sätt och vis så är det ju faktiskt en utvecklingsstörd som spelar så jag antar att det är mer okej då? Hm. Antar att jag tänker ungefär som du. :)

Louise

Först när den utvecklingstörde kom ut lät det som att han sa "här kommer en shimpans" så blev jättearg... men jag tycker deras miner de 3 andra är helt fel. man gör inte så... det är kränkning

Johanna <3

KRÄNKANDE var det första jag tänkte?

Jeanna

jag tycker precis som dig. Den är både kränkande sammtidigt som den är bra. De finns ju inte så många reklamr (inga ?) som det är utvecklingsstörda som är med. Men denna är nästan som en kränkning till de som är utvecklingstörda eftersom de pratar precis som om han var dum i huvudet...

Cecilia Bizzi

Jag tycker inte att det är en kränkning. Seriöst, Skådespelaren i reklamen tycker ju uppenbarligen inte att han blir kränkt så varför ska man diskutera det. Det är ju mera kränkning att alla tror att dom blir kränkta hela tiden. Det gör ju bara så att folk tänker mer på handikappet än nödvändigt.

Gossipanka

Jag blir bara äcklad av reklamen, IFall han ska vara med länge på ica reklamen kommer jag sluta kolla på tv4. Euu, fan vad vidriiigt.. uuusch nu är jag ruskigt äcklad, nu vill jag inte ens äta upp äpplet jag käkar. Euu fan vad vidriigt med sånna männsikooor ;o USCH!

hanna

Han är faktiskt skådespelare om ni inte visste det. Han spelar i massor med teatrar och filmer, en där han tex är polis. Han vet om sitt handikapp och han vet att han driver med det. Så jag tror inte att någon ska behöva ta illa upp :)

Andreas

Jag tycker att reklamen är riktigt bra. Han säger ju inte att han är utvecklingsstörd. Han säger praktikant. Det är en tankeställare. BRA ICA!

Madeleine-Änglamamma till Philip 081211-081212

Jag tycker att den är både kränkande och inte! Det kränkande är att dom tittar så på honom, men alltså bara för att han har downs syndrom så betyder det ju inte att han inte kan arbeta.

Jag vet många med downs som är riktigt duktiga på arbete och dom tycker att det är skoj att aktivera sig.

Som sagt både ja o nej.

Det är bra att dom visar att inte bara friska människor kan arbeta!

Carolina

Jag förstår inte meningen med den. Vem stirrar så på en person bara för att denne har downs syndrom? Där är en kille på vårt Ica med det tillståndet och inte har jag sett någon som stirrat på honom. Vad vill dom ha sagt?

Jenny Lagström

Jag tycker reklamen är bra, för den visar exakt hur det är i dagens samhälle. De flesta människor skulle reagera precis så om de skulle jobba med en utvecklingsstörd. Men som du säger är dem precis som alla andra människor och även detta visar reklamen. Han ser inte sig själv som utvecklingsstörd utan som en vanlig praktikant. Om man tänker efter så finns det ett budskap med reklamen.

Paulina

Det är inte alls kränkning enligt min mening. Alla tjatar om att utvecklingsstörda ska bli behandlade som alla andra och när de väl blir det så är det folk som surar över det. Om en utvecklingsstöd får jobbet att få vara med i en reklam för att få folk att skratta (och nej, det är faktiskt inte HONOM vi skrattar åt utan SKÄMTET som han säger) så är det skitbra! Han får jobbet som skådespelare precis som de utan handikapp kan få. Heja ICA!

Sasha

För det första så säger man inte varken "utveklingsstörda" eller "handikappade". Redan där har ni ju kränkt hur många personer som helst med någon form av FUNKTIONSNEDSÄTTNING.

För det andra så har de ju själva i reklamen drivit med folks fördomar kring just personer som har någon funktionsnedsättning.

asd

ABSOLUT inte! alla tycker olika, och det är upp till var och en att respektera. men ica skulle väll aldrig lägga ut en reklam över hela Sverige och med mening mena att kränka!

Jessica

Första gången blev jag också arg, jag tänkte "fan vad taskigt, hur många är det inte som sitter och skrattar åt att han är utveklingsstörd" men jag tror dom gjorde reklamen för att folk ska få upp ögonen för utveklingsstörda. Eftersom dom är oerhört mysiga och roliga på sitt sätt. inte för hur dom ser ut eller att dom pratar konstigt utan att dom är så otroligt charmiga och glada hela tiden. Så nej nu tycker jag inte det är kränkning, människa som människa tycker jag :)

Linnea

Ja, alltså ica sammarbetar ju med dom som har Downs syndrom. så nej, det är absolut inte kränkade. tyckte dock inte att dom behövde stå och stirra på "jerry" när han kom dit från början, det kan ju vara lite typ "jaha... ska han jobba här?" men samtidigt så ska man ju inte vara överspelta behandla dom som ett litet bran, tyckte att dom kunde ha sagt liksom "hej, välkommen hit" typ :) Men tycker det är bra att dom gör dom reklamerna. Och den senaste är ju riktigt rolig ;>

Joella

Jag tycker inte den är kränkande alls. Den väcker debatt absolut, och det är ju tanken bakom reklamen. Den försöker inte trycka ner utvecklingsstörda men försöka visa hur det faktiskt är - många förstår inte utvecklingsstörda och det är inte konstigt att de blev förvånade där ulf anställde en utvecklingsstörd - det är så de flesta skulle reagera! därför är det skitbra att dem tar upp frågan genom en ica-reklam.

Moa

Så som jag uppfattar det är det faktumet att Jerry är utvecklingsstörd som är själva skämtet, och det kan jag inte skratta åt.

Simone

Varför skulle denna vara kränkade, är en bra fråga. Jag talade om detta med släktingar till mig som har barn som har down syndrom, de blev så glada, äntligen får handikappade plats i tv, får synas. Han "Jerry" sa ju det själv, han vill att folk ska få upp ögonen. Skitbra! Heja :D

Hanna

Hanna

Gud, ja är kär i den killen! han är så underbart söt, och bara "här är jag, acceptera mig som jag är! " Underbar reklam. Jag vill ha mer! (:

Elin

Kränkande vet jag inte om jag skulle säga, men ämnet känns för känsligt för att jag ska tycka att det är roligt. "/

Nicolina

Grejen med den nya ica reklamen är att visa att iCA numera ska hjälpa förståndshandikappade att få arbete. Och de har varit med och gjort reklamerna. Så dom väljer ju isf att driva med sig själva, men det är inte så att ICA driver med förståndshndikkapade människor, utan snarare tvärtom dom hjälper dom!

ISSA

det enda som är kränkande är att alla reagerar så jävla hårt på att han är annorlunda!!! startar en jävla debatt om det ska vara okej att ha med en med downs i en reklamfilm. KLART DET ÄR! han mår nog inte bättre av att ni diskuterar hans medverkande i fråga hellre tvärtom. ALLA ÄR LIKA PÅ INSIDAN, SKRATTA MED VARANDRA >OCH< ÅT VARANDRA. PEACE

Herman

Jag tycker att det är helt sjukt att folk ser det som att man kränker mongolider! Varför ska inte dom få vara en del av samhället som alla andra?

Okej om det var någon som bara spelade att han var utväcklingsstörd, men han har ju själv downsyndrom eller något liknande.

Georg Hendrix

Jag tycker inte det är någon kränkning, inte alls.



Sen har vi så extremt många problem i världen..svininfluensan, fattigdom, våldtäkter, ungdomsgäng m.m. som är mycket viktigare att lösa innan man kan ägna sig åt saker som detta.

Amandah

Ja tycker inte att den är kränkande, då jag tror att han förstår vad han gör, men jag har otroligt svårt för att förstå det roliga med reklamen...

Emme♥

neeej, den är lugnt bäst! Såklart det inte är kränkande! Då skulle lika gärna Rivieras guldgossar vara kränkande bara för att han spelar stum! Nej palla överdriva... det är som sagt bara reklam!!!

ellinor

jag tycker det är bra att utvecklignsstörda också får synas i tv. han har ju valt det själv och tycker antagligen bara att det är väldigt roligt att vara med i tv. dessutom tycker jag att så många fördomar mot att handikappade är konstiga är fel, visst att många inte förstår saker på samma sätt som "normala" människor men jag tror absolut inte att de mår sämre av det. tvärtom tror jag att många utveckligsstörda är mycket gladare och kärleksfullare än andra människor!



det var min åsikt av den erfarenhet jag har efter att ha praktiserat med handikappade i alla fall (:

Sunshine

neeej inte kränkande, man blir ju bara varm i hjärtat och inte ett dugg upprörd. Jag gillar ica =)

Anna

jag vet faktiskt inte riktgit. Först tyckte jag att det var kränkning, men ärligt? Så fort en utvecklingsstörd kommer på TV så är det prat om att det är kränkande?! De borde väl också få synas på TV utan att det ska bli löpsedlar?

Klainis

Den e ju kul! <33

Klainis

Den e ju kul! <33

Jennsan

jag tycker inte att den är kränkande men inte rolig direkt. det är en bra reklam som säger att vem som helst ska få praktisera/jobba :)

moa:)

jag tycker inte att den är så kränkande det var ju som bara början man måste se fortsättningen innan man kan bestämma om den är kränkande. bara för dem har tagit med en förståndshandikappad så betyder det inte att det blir kränkande. tycker jag iaf:)

Johanna

Jag tycker inte den är ett dugg kränkande, jag tycker det är starkt att ica vågara göra en sådan här kommersiel reklamfilm, de tar ställning i en fråga som är viktig. det är tyvärr många som gör så, ställer sig och glor..... så jag tycker det är bra, jag väntar på fortsättningen!



De vill säga något med den här reklamfilmen och kommande...... =)

Sandra

Tycker självklart att alla har rätt att vara med i reklam och tv, människa som människa. Men däremot tycker jag att han får en utsatt roll. Sedan vet man ju inte vad som kommer hända nästa reklam men just denna tyckte jag var dålig.



Kram Sandra

Anna

Jag tyckte först att den var kränkande, men sen insåg jag att den faktiskt visar ICA på ett bra sätt; de har inga fördomar mot sina anställda, men man kan verkligen ta det på fel sätt. Inte världens bästa drag kanske... :/

Frida

Hahahah! Nej jag tycker verkligen inte det är en kränkning! Han vet säkert vad han ger sig in på, och bjuder på sig själv! Tycker den är mitt i prick, och ser inte alls ner på utvecklingsstörda, har aldrig gjort kommer aldrig att göra! Man måste kunna spänna av och skratta åt saker!

Anonym

Det är på två sätt. Min första tanke var direkt att det var kränkande mot handikappade människor, och jag blev besviken eftersom jag verkligen gillar ica-reklamerna i vanliga fall. men så började jag tänka om, det kanske finns en mening med det hela, att visa att utvecklingstörda människor kan leva normala liv. Jag vet inte, jag väntar på fortsättningen innan jag uttakar mig för mycket...

Leonard

Nej tycker inte det är någon kränknig, men det är ju inte roligt heller, en handikappad som är praktikant, so what liksom?

Mats

Tycker den är bra, den tar upp aspekten att oavsett handikapp kan man också arbetar med samma arbetsuppgifter som "normala" människor gör. Bra reklam

Diana

Det finns en teatergrupp i Malmö, Moomsteatern tror jag att den heter? där endast utvecklingsstörda människor spelar. Så jag tycker inte att reklamen är ett dugg kränkande, Jerry kanske kommer från den teatern, vad vet vi?

Lojs

även utvecklingsstörda har ju rätt till jobb, men jag tycker att det känns fel att visa det på det sättet i reklamen.. deras konstiga blickar plus att jerry säger sådär i slutet, det tycker jag känns fel :/ men jag tycker att det skulle va ascoolt om fler anställde utvecklingsstörda! :)

LN

Jag tycker att det är en kränkning. Ser absolut inget bra i det hela. visst att dom kanske hade ett budskap att typ även utvecklingsstörda ska få göra samma saker som "oss andra" Men eftersom att dom flesta misstolkade reklamen så var den inte bra. Liksom titta bara deras miner när dom ser hónom (?) DET är kränkande mot honom, och sen om man tänker på andra utvecklingsstörda och deras föräldrar som sitter hemma och tittar på reklamen så är det nog ingen som skrattar direkt.. Aja, så tycker iaf jag :)

Linnie ♥

Jag tycker inte alls det är kränkande, ICA har ett samrörelse med en teater för de som är utvecklingsstörda och det är därför de har gjort en sån reklam så att en av dem får vara med och spela in en reklamfilm.

Jag tycker den är ganska rolig, även om det låter hemskt men när jag ser hur de tittar på honom så tänker jag bara att det är som i en film att de dömmer han från börjar och sen är de 5x bättre än vad de är!

Så jag tycker inte det är en kräkning om man faktiskt tänker på att de hjälper utvecklingsstörda att få spela teater.

Kram

Veronika

Tycker inte alls att det är kränkande att Jerry är med i ica reklamen tycker mer att det är bra att han är det det visar att han är lika mycket värd som alla andra det finns många fördomamr det här bevisar att dom kan jobba lika bra som alla andra ...''han e helt enketl en stört skön kille :)

nicco

Hur är den här reklamen rolig?



Vågar vi verkligen påstå att det är på samma villkor vi skrattar när vi inte ens vet om "Jerry" är underrättat om sin roll i det hela. Och varför reagerar de anställda som de gör? Deras reaktion legitimerar endast ett tänkt där vi gör skillnad på människor med Downs Syndrom och människor utan Downs Syndrom.



Jag tycker att reklamen är avskyvärd.

ef

Ica sponsrar någon teater för utvecklingsstörda människor.

Angelica

Är utvecklingsstörda som alla andra?



Får du förtidspension eller lönebidrag från kommunen för resten av ditt liv när du gått ut gymnasiet? Bor du i gruppbostad och måste umgås med andra fastän du inte vill? Tvingas du att träna på hur man diskar eller sätter igång en tvättmaskin fast du aldrig kommer att lära dig att använda den?



När ska folk inse att utvecklingsstörda måste ses ur ett annat perspektiv än normaliseringsperspektivet?!



Det är ett jättebra samarbete med ICA som har inletts, men människor säger att "de är som alla andra".. varför benämner man dem som just "DE" om det nu inte är någon avsevärd skillnad??



Tänk en liten stund så förstår du nog vad jag menar..

Anonym

men snälla... det där är ju absolut ingenting

jessica

tkr inte det va så kränkande, så länge som han är nöjd med sig själv.

min bror har samma handikapp downs kallas det tyo downsyndrom heter själva handikappet.

men han är som alla andra 6åringar så jag tror inte han tar illa vid.

MEN! deras miner asså dom andra blir jag lite förbannad på typ e dom racister mot handikappade eller vad?

svara järna på min blogg vad du tkr om kommentaren.

Lina

jag tycker de är riktigt taskigt!

asså att dom inte ler när dom ser den söta killen!

han är jätte söt! :)

sanna

Det funderade jag på också.. min pappa är butikschef på ica så jag kan se forsättningarna på reklammerna innan dem kommit ut ;)

Forsättningen kommer ut nästa vecka.

Och då får ni se att den inte är kränkande även om det verkar så i börja.

kram :)

fman

JA MEN HERREGUD! Klart de är meningen att vara lite komiskt jag tycker den är helt urgullig ! ! ! Och om det ska bli kränkande är det ju sånna som du som tar upp att det är kränkade. Så det är ju du som kränker och inte ica reklamen! Och om du tycker de är kränkande, kan du ju börja skriva att I en annan del av Köping är kränkade eller nått. GO GO Ica reklamerna

Agnes

tycker det inte är roligt, känner som att det är en kränkning, men nu när du säger det så visar ju reklamen att alla är lika. Men kan ändå inte tycka om den riktigt :P

Wiklund

asså jag tycker fan att alla blir så jävla spända så fort nått sånt här är på tv , " Sluta skratta Monika han är faktiskt utvecklingsstörd" men va fan han vill väl vara rolig är de inte mer oförskämt att inte skratta då? Han är ju inte dum i huvudet för de! Han är väl lika klar som du och jag! Dessutom säger jag att han är väl lika mycket värd som oss andra han borde väl också bli behandlad som vi eller? hade de varit Yngve Malmsteen eller Ernst Kirsteiger då hade ingen sagt nått. Sluta dömma ut dom som är utvecklingsstörda , han gör de ju trotts allt själv... Skärpning. Vill han vara med i en reklam film men låt honom vara det då! Vill han få er och skratta så skratta eller håll käften! , sorry att jag rageade lite men jag har hört utvecklingsstörda prata och säga va dom tycker och ah... ni fattar, dom vill inte bli dömda , dom vill vara precis som oss.

elin

jag tror att det ligger något bakom det här. tror att det kommer komma fler reklamer då han jobbar på bättre än de andra och så. det är i alla fall det jag hoppas på. annars kan ju många utvecklingsstörda ta illa upp.. och jag tror inte att ICA går så långt.

det är vad jag tycker och tänker hehe ;D

Anonym

gullig den där praktikanten är endå :)



rosali

gullig den där praktikanten är endå :)



http://livetenligtrosa.blogg.se

Josefin

Hur man avgör i en reklam om det är kränkning eller inte har med vinklingen att göra. Min uppfattning är att den är kränkande.



Deras leenden försvinner när dom ser att det är en downs syndromare. De syns att dom hade förhoppningar om att en "vanlig" männsika skulle stå där istället. Jag kan inte se det roliga. Handdikappade ska visst få vara med i reklam och film och synas, men inte så att dom är "punsh-line" för ett skämt. Skulle vara kul att höra Ica förklara sig kring det här.

juliairene

hehe :)

kul med kärlek ju?

Frida Stigevik

dom klagade på att arbetet var så jobbigt och hade blivit lovade en predikant - men när han kommer så är det en utvecklingsstörd som inte kan utföra ALLA arbeten och det betyder att dom fortfarande får göra allt själva. man brukar ju oftast ge predikanterna "skitjobben" - det man själv inte orkar göra - men nu får de göra dom iallafall. menar inget illa mot handikappade, men de flesta kanske inte kan utföra alla arbeten precis lika bra - komiken är inte att det är en utvecklingsstörd, utan att de tror sig inte bli avlastade från skitjobben ändå! ..? :)

jessica

nu har jag inte läst vad alla andra tycker men i början tyckte jag också reklamen var kränkande. men sen fick jag reda på att de ska anställa ca 2000 st med olika sjukdomar tex downsyndrom på icaaffärer i hela svergie. så det är det reklamerna typ handlar om

sanna

Att ni orkar hålla på? Jag har bara sett reklamen en gång och den förgyllde hela min dag! Personer med Downs syndrom är helt underbara att umgås med och de är inte så pantade i roten som många av er verkar tro. Tyckte ni att Joel-bitar var kränkande oxå?

moa

det är väl en ren kränkning att säga att det skulle vara en kränkning att han var med. Då är det ju du som innan hade förutfattade meningar om mongoloida personer. Killen som spelar praktikanten är en känd skådespelare och inte vilken kille som helst. Reklamen har gjorts för att väcka all den debatt den gjort. "praktikanten" är ju medveten om det. Jag tycker att det är, som även du säger, kränkande att säga att man kränker handikappad. Han säger ju precis sitt budskap, "Har ni aldrig sett en praktikant förut?" Killen bryter mot alla normer en praktikant ska vara. Det är ju det som är grejen, jag förstår inte vad som finns att debattera om!

Mirnesa

För det första är detta en brilliant marknadsföringsåtgärd då icas varumärke får en hel del uppmärksamhet. För det andra är det inte kränkande. Utvecklingsstörda är precis som oss och dom kan driva med dig själva, det är ju det reklamen handlar om :) de som anser att reklamen är kränkande är ju helt omoderna. Världen består av alla slags människor och folk som sticker ut borde få förekomma utan problem för att spegla den realistiska bilden av verkligheten bättre.

iisabelle

alltså, jag tänkte precis som du från första början!

att fyfan vad lågt & dåligt att göra såhär mot ngn som har downsyndrom, men sedan tänkte jag att det visar ju att folk som är utvecklingstörda också kan vara med i reklam på tv!

och faktiskt så har han ju själv gått med på det där, han har INTE blivit tvingad! :)

Nennan

Jag tycker att diskrimineringen kommer då man börjar anmärka på reklamen och kalla den olämplig.

Som vilken människa som helst får denna kille betalt, är anställd och gör ett skådespeleri. Att han sen lider av ett handikapp och att detta tas upp i media som diskriminering av handikappade är för mig oförståeligt, och det gör at jag tycker att det är reaktionerna som diskriminerar denna kille som vill funktionera i livet som vem som helst, måste då omgivningen trycka upp hans handikapp i ansiktet på honom? Varför inte bara tycka att det är en mkt tuff kille och säkert lycklig som accepterat sitt handikapp och försöker att vara som "vem som helst" Nädå jag tycker att reklamen är bra! Jag jobbar själv som personlig assisten och tycker att de som kan ska ta för sig av livet =)

Caroline

Tycker faktiskt att den är både bra och rolig. Den visar ju våra fördomar om personer med funktionshinder och den visar ju samtidigt att de ändå är som vi. De är inte dumma, de tänker som vi och även många av dem klarar av att arbeta på en "nornal" arbetsplats.

Madelen

Men har ni inte sett fortsättningen? Där är det ju praktikanten som undrar om Ulf inte är som han ska. Javisst kan det kännas kränkande att de först glor så och att sedan Ulf förklarar som han gör. Men som nån skrev här uppe det är ju för att förebygga. Jag tycker inte den är kränkande på något vis? Varför skulle den ens vara det? Det känns lite som om en del vill att den ska vara kränkande så att man äntligen kan klaga o se ner på ännu en reklam. Men se det så här då. Praktikanten får ju till sina repliker så att hele uppspelet jämnar ut sig, och de andra får igen för deras fördomhet. Vilka är det som har fördomar här? De som tycker det är helt rätt att praktikanten är med eller de som tycker det är kränkande?

Jenn

Du har faktiskt rätt i det du säger, har aldrig tänkt så förr, har bara tänkt att den är elak,

alexandra

Men han har ju själv ställt upp på det ? Och han kunde ju lika gärna backat ur när han såg manuset eller nått ? Det visar ju bara på att handikappade också kan ha vanliga jobb , dom är vanliga människor bara att dom har en sjukdom . Och det är inge fel med det .

Linda

Med tanke på mitt yrke (jobbar på en gruppbostad) så tycker jag inte att kanske är en direkt kränkning, men en stor förolämpning mot gruppen utvecklingsstörda. Jättekul att en utvecklingsstörd person får medverka i en sån "stor" reklam som icareklamen är, men handlingen är inte okej. De övriga anställda tappar hakan för att "Jerry" ska avlasta dom i deras arbete, nej det är inte bra.. Jag personligen tycker att dom spelar alldeles för mycket på utvecklingsstörningen! Bara för att "Jerry" har en utvecklingstörning, asbergers eller downs syndrom antagligen, så betyder det inte att han kan jobba med kroppen!

Oj oj vad långt det blev, men jag brinner för frågor som rör utvecklingsstörda =)

Dexter

Kränkning Kränkning Kränkning! Skrev om de i min blogg med.. Det är inte bra reklam!

Malin - RocknRoll

Svårt att säga! Det kanske blir lättare att avgöra när det kommer fler delar!

sabina

jag tycker inte att det är en kränknig!?

jag menar om alla såg likadana ut skulle det ju inte vara kul?

det är som att det bara är vita i den svenska icareklamen då är det en kränknig att det inte finns en äna svart?

Anniken

Jag är så glad att en kille med down syndrom ska få vara med i TV precis som alla andra "friska" personer. Men jag tycker att det är fel upplägg på reklamen. Blickarna arbetskamraterna ger stackars praktikanten är riktiga kränkande blickar.

Nej jag hoppas på en bra fortsättning!

OTTILIA - bloggen som aldrig uppdateras, eller jo ibland*

Åh. Jag bara älskar den här reklamen! Och mongisen är så sjukt bra. :)

Jessica

Nej, jag tycker inte det är kränkande alls. Det visar ju bara att även handikappade/utvecklingsstörda kan få jobb. :)

Sandra

Grejen är ju inte att de har med en utvecklingsstörd. Saken i sig är ju ingen kränkning. Det som stör mig är deras miner när de får se honom, typ "vad är det där för ett mongo?"

Emma

Jag är en av de som tycker att den nya Ica reklamen är kränkande mot utvecklingsskadade. Självklart ska man uppmuntra handikappade att komma ut i arbetslivet och att även få människor att acceptera detta, men jag tycker Ica reklamen visar det på hel fel sätt! I första reklamen när Stig säger ''detta är vår nya praktikant'' och ala i personalen tittar snett på Jerry, som han då kallas. Då tycker inte jag att det framstår som en positiv reaktion. Även inte i andra reklamen då Ulf förklarar för Jerry hur han ska ställa varorna som hon han vore fyra år!



Förnedrande och uppmuntrande på samma gång. Men de har misslyckats med reklamen. Bra idé men de borde ha utformat den på ett anat sätt.



Kramar! :)

Ann-Louise

kan inte riktigt bestämma mig på denna! :p

tessan

jag håller absolut med dig.

reklamen är dum och kränkande.

förstår inte ens innebröden med den.

blir bara arg av att titta på den :|

hoppas inte det gör ngt att jag skriver om

samma sak på min blogg ? (a)

en bra sak att ta upp tkr jag !!!

Linda

Men den är ju inte ett dugg diskriminerande! Tycker den är jättebra och rolig!

Här bemöter de kritiken: http://tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1270635

Robin

Hej! Jag bara undrar hur du får youtube-klippet att se ut så på din blogg, jättesnällt om du hade svarat!? MVH Robin

Anonym

NEj det är inget kränkande ? Tvärtom , det är ju jerry som sätter dom två andra på plats .Hela reklamen går ju ut på att folk skall tänka "fan vad pinsamt att man tycker som man gör" typ,och tycker reklamen är asball.

Ciccie

Det heter inte Utvecklingsstöra, det heter människor med utvecklingsstörning eller funktionshinder.

Och jag tycker att reklamen är bra! Vissa på alla människors lika värde. Hur ofta ser man såna här reklamer? Aldrig! Därmed tycker jag att det är bra att ICA, som är ett stort företag gör en sådan reklam!

Chantal

Jag tyckte också först att reklamen verkade kränkade... Tills jag kollade upp det!



ICA vill visa att ICA ansäller folk med handikapp eftersom alla kan/ska få jobba!



Alltså ska man inte döma innan man har all information

maya

först tyckte jag också att det va lågt och kränkande i början men när jag tänkte efter så är det faktiskt så folk reagerar! Men den är ganska rolig.

Solflingan

hm, vet inte vad jag tycker.. men inte kränkning iallafall.

ika

tycker inte det är kränkning. poängen med reklamen tror jag är att man ska inse att det inte gör något om man är handikappad eller inte, man har lika stor rätt att få jobb ändå.

S E V D A

den är kränkande... men samtidigt rolig:P...

fin blogg btw!

Denise

asså njaa.. inte direkt en kränkning, men så andra sidan så liksom vadå? Haha dom måste ju oxå få vara med i reklam eller tv:P

Payan

Grejen är att sveriges handikappsförbund har ett samarbete, vilket jag anser är bra ^^ men visst känns det kränkande på nåt vis, men sverige behöver få vänja sig vid att alla människor är lika värda.



saaanna

började nästan grgåta när jag såg den, ttycker det är så hemskt. Hade dom andra inte glott på han så hade det inte varit kränkande, då hade det varit bra, men nu gör dom det och det är hemskt..

johanbliixt

jag tycker inte det är några som helst problem med det så länge den utvecklingsstörda killen förstår vad han gör och så. Egentligen är det ju mer kränkande att inte ha med en utvecklingstörda om vi nu ska hålla på med allting som är kränkande, det är rasistiskt att det inte finns en neger med i varje avsnitt också isf!



Jag tycker inte det är kränkande! :P

paula

ååh va söt :D:D jag är kär i honom, "va gloo ni på? hani aldi sett en paktikaant föut?"

Sophia

Jag tycker det var... hemskt.

angelina

reklamer är till för att skapa uppseendeväckande hos folket, och det har ica verkligen gjort! dom har lyckats. alla har gått på det, kolla på fortsättningen. den är inte ett dugg kränkande denna reklamen!

Jenny

varför skulle det va en kränkning? får folk med downs syndrom inte synnas i tv? är det inte en kränkning att inte låta de va med i tv? om han killen är med på sina egna villkor och får betalt som alla andra så är det väl fan inte kränkande mot honom och varför skulle det då vara kränkande för någon annan? så resonerar jag

jenny

hahah jag tycker den är rolig

johanna

Haha man ska ju se del 2 och 3 av reklamen också, Ulf blir så ägd :D

charoline

är det inte så att de tar in utvecklinghadikappade som praktikanter på riktigt på Ica kejdan? och de vill tala om att det är lika bra arbetskraft som vilken annan som?

olivia

Jag tycker att det är en kränkning... Dåligt gjort av Ica

Caroline

Jag förstår inte vad som är roligt med den egentligen..

Sus

OM de i reklamen hade lagt den utvecklingsstörde UTANFÖR skälva skämtstämpeln så hade det känts mycket, mycket bättre.

HAN kunde ju varit en självklar del av gänget och varit DELAKTIG och MED när det KÄNDA gängt skämtade!

DET hade varit MYCKET bättre !

För alla parter!

Asre

jag tycker nog att den är mest kränkande.. jag menar, om man tittar på hur de andra reagerar så är det ju inte speciellt posetivt.. :S det känns som att det är meningen att man ska skratta åt honom.. men jag vet inte, förstår ändå din åsikt!

Johanna

Hej!



Jag har själv en bror med Downs syndrom, som han som är med i reklamen (det ser man på utseendet). Först när jag såg det så tänkte också att det var lite kränkande, till viss del kan man se det som kränkande, men jag tycker mest det visar att dom också kan, att dom har ett liv, och att dom är en person som oss andra här i samhället som arbetar. (:



så min slutsats är att reklamen är bra hitills. Förståndshandikappade kan (: Och nu om det blir en fortsättning på detta tycker man att dom ska fortsätta med den där lite kaxiga stilen på praktikanten! (: inte något kränkade.

Lisa

Jag tycker den var rätt rolig och det är väl inget fel med att ta med en utvecklingsstörd i reklamen, alla ska väl få synas. Alla i ica-reklamen driver ju om sig själva, men så fort en utvecklingsstörd gör det så är det kränkande? Ica ska ju satsa på att ta in utvecklingsstörda som får jobba. Jag förstår din tanke, men man kan ju se på det på olika sätt...

Lansha

hahahahahahahahhha , den är så jävla rolig. hahahahahaha jag dör varje gång ja ser den :D

arjana.<3

Så jävla kränkande! Inte ens underhållande. För fan vilken skitreklam!

malou

endå lite kränkning eftersom dom kolla så me döppen mun på honom, men det var en svår fråga haha

Emma

jag tycker det käns som att "meningen" eller "tanken" med reklamen ÄR att man SKA skratta åt han... Speciellt eftersom när ulf och hans polare får se han så går dom från att le till att se helt shockade och rädda ut typ.. ILLA tycker jag!

Sandra

Jag tror dom menar att ICA tar emot alla människor som kapabla att jobba i deras koncern, spelar ingen roll om man har ett handikapp eller inte. Tycker reklamen är bra :-) Väntar på fortsättningen... :-D

Sanna

Jag tycker att det är en sådan söt reklam. Praktikanten är så söt, och jag älskar hur han pratar!

Men samtidigt tycker jag att reklamen är kränkande, med tanke på hur de andra i personalen tittar på honom.

Men söt reklam, ändå :)

Nathalie

Jag har inte sett fortsättningen än.. Men tycker att du och folk som reagerar starkt mot denna reklamen är dom som kränker störst. Vad tycker du är fel med reklamen?

Barre

Praktikanten Jerry är min idol =D Självklart är reklamen awesome!

Linda

Jag tycker både och men den är asrolig :p

hinken

herre gud. varför skulle det vara kränkande? Mats, som killen heter, är helt på det klara med vad det hela innebär. Skulle vara en annan sak om de tog en människa som inte kan avgöra själv om denne vill, eller inte. Bara bra att ica tar tag i att hjälpa folk med handikapp framåt. Och än finns det mycket kvar att göra.

Borde läggas ner mer tid på sånt här istället för allt jävla tjat om jämställdhet.

Anonym

FÖR DET FÖRSTA SÅ ÄR REKLAMEN SJUKT ROLIG PÅ ALLA OLIKA VINKLAR EGENTLIGEN! ÓCH SEN.. SKA DU SNACKA OM ATT DET ÄR KRÄNKANDE OCH HA MED EN SÅDAN PERSON I TV? DU KALLAR HAN FÖR UTVECKLINGSSTÖRD VILKET HAN INTE ÄR. HAN HAR DOWNS SYNDROM, DET ÄR EN STÖRNING MEN INTE UTVECKLINGSSTÖRD!! HAN HAR LIKA STOR RÄTT ATT VARA MED I REKLAM PRECIS SOM DIG OCH MIG!

Jäm

Hur jävla roligt som helst reklamen!!! Inte ett dugg kränkande!! Bara tråkiga människor som saknar förmåga att skratta åt den!



HEJA ICA!!!!!! :D

sparv

Absolut inte, killen som spelar utvecklingsstörd är en skicklig skådespelare och reklamen är bara modig och låter folk som vi anser "annorlunda" synas i tv mer än när de ska visas upp som på zoo.

Vera

KRÄNKANDE.

fast, jag tror inte att det var menat så och även att de inte riktigt tänkte på att det kanske kunde vara det. Något de kanske skulle ha tänkt på!

Lineen - Fashion to use

Jag håller på icas vision. Mottot är att någon med en störning kan jobba bland oss "vanliga" plus att den visar hur vi "vanliga" dumt reagerar när vi ser ngn udda. Sen är hans replik perfekt och man tänker till. Tio points skulle jag säga. Varför ska inte de få vara med i reklam?



CMJ



SSS

Det är inget fel med videon, vad är det för skillnad? Han är ju också människa!!!!!! Och han håller ju på med videosar och sånt för han VILL synas. Sluta hålla på att göra honom till åtlöje!

SSS

Det är inget fel med videon, vad är det för skillnad? Han är ju också människa!!!!!! Och han håller ju på med videosar och sånt för han VILL synas. Sluta hålla på att göra honom till åtlöje!

:D

det är ingen kränkning!! tänk vilken ära det är för honom att vara med där! det är säkert hur många som hellst som blir avundsjuka! asså inte dom som int är utvecklingstörda men..... plus att han får faktiskt revansch i uppföljaren!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! så det så!!!!!!!!!!!

Cecilia

Jag tycker att det är jätte bra på det sättet att man visar upp utvecklingsstörda i media. Visar att dessa har lika stor rätt att synas som alla andra. Och att de är värda lika mycket. Hudfärg, storlek, nedsatt förmåga eller inte. Alla är vi människor och alla är vi tillkomna på samma sätt.

Anonym

jag fattar inte heller grejen :O

avvaktar tills uppföljaren kommer ;D

MAAAARY

nej, den nya icareklamen är hur rooolig som helst ,det roliga är att folk tror att personalen tycker att praktikanten ser underlig ut men i själva verket så har vi ingen aning de kan lika gärna glo på hans rosa byxer eller något oväntat som inte syns på tv rutan eftersom det finns en forsättning på reklamen ,som jag ser fram emot att se hihi:)

Hanna

Jag tycker att det är kränkade att folk kan se det som kränkade. Vadå so what ifall han är utvecklingsstörd? Så fort det är något fel på en människa, något som folk klassar som onormalt, så fort en sån människa kommer upp på en reklam eller något liknande klassar folk det som kränkade? Så utevecklingsstörda ska inte få synas på tv för att folk tycker att det är kränkande? Jag tror inte precis att han blev tvingad till det. Det är människor som tycker att det är kränkade som kränker.

AWA

Jag blev chockad i början. Men det ska ju vara roligt egentligen. Och han gick ju själv med på reklamen. Dock så är det ju kränkande... Lite halvt av båda?

Linnea

jag kände inget speciellt.. jag tänkte inte liksom på att han var utvecklingsstörd. :P

Lena Grön.

Jag ser fram emot fortsättningen!!! Ska bli spänannde.

Emilia

Det som anses kränkande är ju blickarna den ne nye praktikant får från de andra anställda. MEN killer som spelar praktikanten har ju gptt med på det hela, han visar självdistans och kan precis som alla andra driva med sig själv. Så jag tycker inte att den är det!

Anna

tycker mer att de är en tankeställare så att folk inte ska kolla på "dem" på ett annat sätt än, jag är bara en vanlig människa. För de är ju bara face it dom är som alla andra..

Lenizkleniz

Jag tycker att den är jätte bra. Man får upp ögonen och de som tycker att den ska vara kränkande tycker jag kan börja tänka efter om sina fördommar. Det är ju inte så att kille ser jätte utvecklingstörd ut! Jag tycker att den är ganska bra för att den kan kanske hjölpa sammhället mot de fördommar som finns i vårat sammhälle!

Erica klingh

Jag tycker som du, man kan kanske se den som kränkande, men det är den inte. Dessutom är killen som är med i reklamen från "Gladahudik teatern" (Dom som gjort teatern ELVIS) Ett helt gäng utveklingsstörda människor som bara är helt genom goda, och jätte duktiga och gör teaterföreställningar. Dom gör det för att dom är stolta över sig själva och visar vad dom kan! Dom är jätte duktiga. Och det är precis vad dom vill få fram i Ica reklamen, att han är minst lika duktig, han är ju från gladahudik teater gänget! :D

Emma B.

Jag brukar älska deras reklamer... Men detta är lite på gränsen :P Det är bra att de har mångfald bland skådespelarna, men minerna på deras ansikten förstår allt :(

Sanna

Tycker att själva reklamidén är genial. Alla älskar ICAreklamerna och nu bryter de mot etiska regler genom att tillföra lite dåliga sidor som leder till diskussion och vips så blir både ICA och reklamen himlans mycket mer marknadsförd än vanlig reklam. Reklam är ju trots allt bara till för att få folk att komma ihåg varumärket eller företaget. Sen är ju reklamen inte tillräkligt kränkande för att folk ska börja ta ställning och bojkotta och sånt.

jojo

men grejen är inte att de ser ner på honom, de väntar på en försäkring och så kommer en praktikant. det är kul! han är råskön! hans kommentar är klockren. Jätteroligt!

Yrla Virvla Virvelflicka

Jag tycker den är kul. Han är ju med på det själv, den där "praktikanten" så det är ju inte direkt som man smygfilmar någon utvecklingsstörd.

Anonym

Jag tycker det säger mer om personen som tycker att det är kränkande, vad har ni för syn. Jag är helt säker på att den nya killen kommer lyftans fram på ett väldigt bra sätt. Jag tror inte att tv4 kommer lyfta fram honom till nått dåligt, istället visa på att man behöver inte se ut på ett visst sett eller vara si eller så. Jag tycker redan dom har krossat många fördomar om daounsyndrom bara genom hans första replik. Jag ser med spännaning fram emot att se vad han kommer göra.

Debbiiiee

Jag tkr faktiskt både och.

Den är ju kränkande för att dom kollar konstigt på honom,

men ändå han får ju liksom komma dit och visa att han kan lika mkt elr vad man ska säga.

Så jag vet inte jag tkr väl den är 50% kränkande & 50% bra :)

Mathilda

Den är inte kränkande men när folk börjar skriva om den på det sättet som att den är kränkande och fråga sig om den är det så blir den det helt plötsligt.

Jag tror absolut inte att ica har menat att detta skulle vara kränkande på något sätt.

Jag är såker på att det kommer en bra uppföljare som visar att praktikanten är minst lika bra som alla andra på att arbeta i ica affären, om inte bättre.

Ligon ♥ - ஜKawaiiஜ

inte kränkande :)

Diana

Ni blir mest arga över att det är en funktionshindrad på tv som det i princip aldrig är - och då vet ni inte hur ni ska hantera det ni just sett. Det stör normen i samhället. Synd tycker jag, för jag tycker reklamen är charmig.

Linnea

Tycker inte det var en kränkning, visst.. på det sättet de såg på honom men som de andra skriver så måste ju handikappade också få synas, och han verkar ju cool den där Jerry ;)

Ingberg

Jag tycker den är hur bra som helst!! jag skrattade så jag köt på mig... Killen (praktikanten) skall vist vara skådespelare han med, så varför inte, ska dvergar och skelögda inte heller få göra film/reklam eller vad de nu vill?? jag tycker de framhäver väldigt bra hur mångas syn är, okunskap oh rädsla tror jag ligger i grunden till människors arga synpunkter!! men det är bara min lilla åsikt. / Ingberg

Regina

Den som tycker att reklamen är kränkande har inte fattat. Det tog en stund för mig innan jag fattade hur mycket tanke och mening som verkligen ligger bakom. man ÄR inte sin sjukdom/sitt handikapp. många uppfattar en utvecklingsstörd (hatar det ordet) som just utvecklingsstörd vad denna än befinner sig i för roll. Detta vill ICArklamen påvisa, och Jerry ger en käftsmäll åt både ICAskådespelarna och alla andra trångsynta människor å alla "utvecklingsstördas" vägnar.

Bäcke

HELT UNDERBART KLIPP :')

sandra

Jag tycker att det är en mycket bra reklam eftersom den skapar en sådan debatt kring allt vad utvecklingstörda är. Men enligt mig så är den inte det minsta kränkande, snarare tvärt om. Pengar som ica tjänar på reklamen går ju till den teater som "jerry" uppträder på. Och varför kan inte vi som tittar behandla honom som en vanlig skådespelare som spelar utifrån sina möjligheter. Jag menar, alla skådespelare spelar ju med sina olikheter och saker som är anorlunda med just dom. Oftast ska ju personen i fråga passa karaktären vilket innebär att om man ska spela tjock så söker man ju oftast en tjock skådespelare, men är det någon som reagerar på det? nej! Jag tycker att det är exakt samma sak och jag tycker man borde vara mer stolta över att ica faktiskt vågar att visa den här reklamen även om de vet att det kommer bli ros och ros.



Om det är kränkande att visa utvecklingsstörda (som faktiskt lever i samma värld som oss) så borde de vara lika kränkande att prata om cancer i tv?

Anonym

det finns liksom fortsättning av ica reklamen. det finns en syfte bakom de

aangelica

meningen med reklamen är ju att visa att ica kommer börja ta in personer som är "utvecklingstörda" för att bevisa att dom kan lika bra som alla andra..

Lisa

Jag personligen tycker bara att den är rolig. Han är utvecklingsstörd på riktigt så det är ju as kul att han vill bjuda på sig själv. Asså i dagens samhälle så är allt ganska fuckt up. Men asså dom är också människor som jobbar, vi gör ju nar av pedofiler och allt annat i samhället. Måste vi då bara gulli gulla med dom för att dom är utvecklingstörda. Dom själva vill ju inte att vi ska se ner på dom så. Jag tycker bara det var kul :D Men jag kanske är ett pucko jag med ^^

AMANDA ETHERIDGE-THE ONE &ONLY☆

HAHAHAHAHAHAHAAHAH TYCKER DEN ÄR SÅ JÄVLA ROLIG!!!!!!!!!!!!!!111111111111

Sandra

Jag tycker faktiskt att den är kränkande :O

Andreas Hansson

Det är inte kränkande, utan ett budskap gällande fördomar...

äwiiiis

Haha, jag tycker det är den bästa reklamen som någonsin gjorts efter första Ipren reklamen! Man blir som lite små skrattig varje gång man ser den o sen så är den där killen så söt. hehe, lilla stackars..

Kicki

Håller med dig, tycker det verkar som att dom har gjort reklamfilmen kränkande eftersom dom står och stirrar så konstigt på killen, det verkar ju som att det är hela budskapet ungefär.

b

för det första har han daunsyndrom, en form av utvecklingsstörning. Och ja, reklamen är kränkande. Ica har själva försvarat sig med att; i framtiden kommer han att briljera och då får vi människor en syn på att de med daunsyndrom är exakt lika bra som oss "vanliga", om inte bättre. Vilket omedvetet leder till fler fördomar och som ökar klyftan mellan "vi och dom" istället för att se oss alla människor som "vi". thats my opinion! är pissed på den där reklamen... Varje dag hör man hur omogna ungdomar springer runt och skriker: "har ni aldrig sett en prakktiikaaant fööjjjjut" och formar konstgjorda grimaser. Jag tror att man kan tyvärr inte få ut budskap genom en kort reklamsnutt eftersom att den når ut till så otroligt många även inkompetenta människor och även att alla kanske inte riktigt förstår budskapet som Ica vill förmedla.

nej, en jäva flopp. (hittils iaf, vi får väl se fortsättnningen..)

Sara

REN KRÄNKNING! Hur kan förmyndaren för downsyndrom killen låta honom ställa upp?

Och hur kan ICA godkänna något sånt?

b

kul att du tog upp detta i bloggen btw :) intressant

Fellan

Fina grejer baby. Vi ses imorgon. Jag har en liten överaskning till dig under trosorna, den som väntar..

Det vart fel : Fellan

Det var menat till en annan!!

Robert

Ordet "kränkande" är så jävla överanvänt i detta samhälle. Är det inte mer kränkande att vi sitter och diskuterar huruvida detta är kränkande eller inte?



Han tvingas inte med i reklamfilmen. Han har tydliga skådespelartalanger och en god dos självdistans(vilket folk verkligen saknar i detta land) och framförallt så deltar han i en reklamfilm som exponerar Downs Syndrom på ett positivt sätt istället för att det ska tyckas synd om och daltas om.



Ju mer sånt här, desto mindre fördomar. Ju mindre fördomar, desto bättre blir vårt samhälle.

Alexandra

Frågan är om ditt ordval "utvecklingstörd" är kränkande eller för den delen "politiskt korrekt".

mathi

varför skulle den vara kränkande? liksom, det som snarare är kränkande är väl att folk ser den som kränkande bara för att han har någon störning? det är ju då det blir kränkande när vi särbehandlar? hade det varit en "normal" person som stått där hade ingen reagerat..

louise

jag är inte så säker på vad jag tycker men ärligt talat tycker jag att praktikanten lät riktigt bitchig...O.o

Anonym

den nya praktikanten är med för att sveriges handikapp förbund ansåg att även deras medlemmar har rätt att medverka i tv. Killen som spelar den nya praktikanten utbildarsig inom theater :)

Pantéa

Det är kränkning att ens påstå att det skulle vara kränkning!!

Klart som fan att det är dags att andra än vad som anses som fina och normala, ska synas i rutan!

Catarina

Jag uppfattade inte att reklamen var kränkande: Min första reflektion var att reklamen speglar en vanlig attityd lr fördom - att en "praktikant-anställd" inte kan vara funktionshindrad och att ICA då skulle ställa sig över denna fördomar. Det var bara mitt sätt att tolka reklamen.....

crapy

läs min blogg ska ni få se exakt vad jag tycker. jag tog upp exakt samma sak för några dagar sedan. ICA failar så grovt på sina reklamer att det är pinsamt.

Lina

Allvarligt talat? Vad är det som är kränkande? Jo att Jerry går till chefen och frågar om Paul inte är frisk! Det är kränkande! Se på reklamen med öppna ögon och njut av mångfalden!

Tobias

Jag har inte ens sett reklamen än :O haha

Ida

skit bra skrivet, det var det där jag med ville få fram i min blogg, men jag formulerade mig inte så bra, för, för mig känns det så nära inpå efterssom jag har en syster med cp-skada, så jag blir nästan direkt arg & känner att dom gör narr av killen.. ville med höra hur andra såg på det.. tack !!



grym blogg..

Elina

Jag ser då inte det roliga som många andra gör. Tycker som du skrev att det är kanon att de har med en utvecklingsstörd, för att då visa att alla är lika, men det är som sagt de andras blickar.. Som om de säger:

"Uuuhh, menar Stig(visst är det så chefen heter?") allvar eller?!"

linda

men folk tittar ju så där på barn / folk med anorlunda utseende.... sånt stöter man ju på varje dag. denna reklam kanske får folk att tänka på hur de själva beter sig när de träffar på folk med funktionshinder......

jag hejar på ica, den visar mig att mitt barn kan gå hur långt som helst... mvh linda

annsan_s

Tycker inte det är kräkande!

R

Jag tycker att det är fett kränkaden, dom står ju o bara glor på honom liksom :S

men skit skööön snubbe ialf " vad glor ni på, har ni aldrig sett en praktikant förut?"=D

Lisa

Jag har inte, som många andra reagerat på att "en utvecklingsstörd är med i tv". Alla har väl rätt att vara med i tv som sig själva eller spelandes någon annan.

Den är inte ett dugg kränkande enligt mig. Är det alltså kränkande för en person med downs syndrom att visa sig i tv eller hur menar man..?

Allt beror förstås på hur man riktar det - I det här fallet håller man faktiskt helt och hållet med Jerry och han framställs inte enligt mig nedvärderande på något sätt. Annat hade varit om man hade fått honom att framstå på ett dåligt sätt, till exempel genom att håna honom eller liknande.

Och det är bara att inse: Det där är en ytterst verklig reaktion av de arbetande, downs syndrom är trots allt faktiskt inget man träffar på varje dag. Men bara för det måste det ju inte vara något negativt.

Tobbe

Absolut inte kränkande! Det är väl mer kränkande att tänka att den är kränkande bara för att det är en utvecklingsstörd människa med. Han själv är ju skådespelare och har ställt upp på detta.

Hanna

Instämmer med de två senaste kommentarerna, Lisa och Tobbe. Inte alls kränkande och faktiskt det man skrattar åt är inte det faktum att han är handikappad utan att dialekten och det han säger är så roligt... så om något hånas är det väl östergötar i så fall...

Kawesh

Det är både och faktiskt, kanske reklamen är kränkande, men som någon annan här sa att de börjat ta emot handikappade praktikanter är något väldigt positivt. :D

Lina

Jag tror där kmr en poäng med det hela senare möjligtvis. Men om du tar ett steg tillbaka och ser det du själv skrev med andra ögon..."jag menar det är ju kul för honom och så" så är det ingen skillnad på den meningen och deras gapande munnar i reklamen. Det är tillåtet att vara annorlunda så prata om den rosa elefanten i rummet, vilket är just vad ica kanske menar att göra.

Natalie

HÅLLER MED DIG! bra skrivet!

Jenny

JÄVLA SKITREKLAM! Utvecklingsstörda borde få vara mer i reklamer som alla andra! Skulle denna kille bytas ut mot någon färgad så skulle det bli ramaskri, de skulle behöva be om offentlig ursäkt, betala skadestånd osv. Urch på att håna utvecklingsstörda!

annvalerie

helt sjukt att man vågar sända en sådan reklamfilm. jag skrattar åt den för att det är så sjukt!

thea

jag tyckre väl snarare att det är mer kränkande att välja att inte ha med en utvecklingsstörd person i en reklam, dom är ju också människor...

Anonym

det enda man gör åt reklamen är att skratta!

Kitty

Jag tycker den är bra. Vad är det som skulle vara kränkande? Att han är utvecklingsstörd? Men för det kan man väl vara med i en reklam utan att det ska vara kränkande tycker jag. Tycker bara att det är coolt att han är med.

Lucia Grenman

Jag anser ändå inte att den här är kränkande med tanke på att det är han som frågar stig " han mår inte riktigt bra va". Och då säger stig nej, så varför skulle det vara kränkande? I reklamen visar dom ju bara fördomarna som vissa har mot utvecklingsstörda. Som sen motbevisas.

Anna

Jag kan inte bestämma mig om jag tycker att den är rolig eller bara kränkande. Jag försöker sätta mig in i personers situation, personer med olika typer av handikapp. Hur tänker dom, tycker dom att det är kränkande eller är det vi "vanliga svenssons" som tycker det och gör det till en kränkning? En liten fundering bara...

Chatrine

Kränkande på ett sätt, hur dom stirrar, håller med dig helt MEN jag tycker att den e klockren för han sätter dom på plats. Jag älskar den för att jag tycker kilen e cool =)

Mattias Sigurdsson

Kränkning?? Ni är galna! Vad fan är INTE kränkning i Sverige nuförtiden?

Det är ju för de andra reklamen driver med, hur de blir stående som fågelholkar.

Vari skulle kränkningen bestå? fattar noll

Mattias Sigurdsson

Kränkning?? Ni är galna! Vad fan är INTE kränkning i Sverige nuförtiden?

Det är ju för de andra reklamen driver med, hur de blir stående som fågelholkar.

Vari skulle kränkningen bestå? fattar noll

Julia

Allt det den här reklamen går ut på är att visa att man inte ska underskatta eller ha några förutfattade meningar om hur utvecklingsstörda personer är.. Genom att de tittar lustigt på honom första gången de får träffa honom visar hur många svenskar och vardagliga människor gör när de ser en person med Dawns syndrom. Många människor tar personer med Dawns syndrom som att de är dumma i huvudet och inte förstår någonting, vilket inte fallet är! Ica-reklamen visar på ett roligt och bra sätt hur vi faktist är och beter oss mot någon med ett funktionshinder. Det är ju faktist såhär många av oss ser utvecklignsstörda. Det är ju också därför han säger i del två, han den där ulf verkar vara lite kocko!



Det jag tror Ica-reklamen försöker visa är hur vi faktist beter oss mot någon som har ett funktionshinder och hur vi faktist ska bete oss istället. De visar vårat beteende mot utvecklingsstörda så tydligt. De är alltså inte ute efter att vi ska skratta åt honom för att han har ett funktionshinder, utan istället skratta åt oss själva för att vi är så dumma och behandlar personer med funktionshinder på ett så korkat sätt!

Hanna

Vi får ju faktiskt vänta på fortsättningen som följer tycker jag :) Tror verkligen in det är ICAs mening att kränka någon. Inte riktigt deras stil ;)

Jill

Har ni sett fortsättningen?? annars tycker jag ni ska göra det...filmen handlar om hur vi ser på folk, och hur vi beter oss när vi ser något annorlunda...

Fortsättningen på denna reklamen är klockren...man får sig ett rejält skratt av den sköna praktikanten ;)))

Monica

Beror väl helt på hur de följer upp det!!!!

lovisa

jag tycker bara att det är löjligt rent ut sagt om tycker att detta är kränkning. vi svenskar är så jävla rakryggade när det gäller sånt här, o bla bla.

come on liksom? det är en reklam? lite humor kan man ju ha? jag tror inte ens att personen med downs syndrom tar någon notice ändå för dom har inte den uppfattningen att man kollar konstigt. det är ju ändå tortts allt bara en reklam- ingen världkatasftrof?

Sara

jag vet inte riktigt. både och! :/

Maria Hansson

Egentligen är det väl diskussionen som är kränkande? För det första handlar det om en funktionshindrad, uttrycket "utvecklingsstörd" gjorde vi av oss med för längesedan.

För det andra skulle den här diskussionen lika gärna kunnat förekomma på 30-talet fast då handlat om en svart människa.

Det är dock väldigt farligt att säga att människor med den här typen av funktionshinder inte förstår att folk tittar konstigt. Vi behöver ju inte förutsätta att man, bara för att man har downs syndrom, är socialt inkompetent.

Det jag blev lite upprörd för först var ju om det var menat att vara roligt. Men om det är för att få folk att inse att vi alla är lika mycket värda som människor och att alla kan göra något så har den en poäng. Det intressanta med diskussionen är att den här killen behandlas som ett objekt.

Hilda

Ganska kränkande. Han kanske inte fattar att han blir "kränkt" Men först såg jag aldrig att han var utvecklingsstörd...

Kram Hilda

Angelica

Håller med dig,nån måtta får det vara!

Fluff

Hur kan det vara kränkande att ha med en kille i en reklamfilm? Ang sättet dem kollar på honom på, så kollar väl sorgligt nog många på funktionshindrade.. Att han biter ifrån är väl bara bra?

Frida

jag blev chockad när jag såg reklamen första gången. det var liksom helt fel. Jag tycker att det är en kränkning helt klart, hur dom stirrar på honom och det där. Jag tycker det är helt fel att göra på det sättet! Jag håller med dig om det andra med, att det är kul för honom och allt det där, men jag tycker att dom andra borde titta på honom med respekt istället, eller så kunde dom valt en liten unge på 4 år, då hade jag förstått att dom kollat konstigt, för ett sånt litet barn kan inte hjälpa till på samma sätt!

Sara

Icas nya reklam är ett sammarbete med glada hudik teatern som jag har jobbat med. Deras syfte med reklamen är att förändra synen på utvecklingsstörda!

Josefin

Absolut ingen kränkning, fan folk i Sverige är för känsliga, så fort det är något så ska folk vara där och på peka fel, jag tycker det är bra att han är med i reklamen, eftersom annars ska det alltid vara "vanligt" folk som är med i reklamer, det här är ett bra steg till att acceptera alla. Vilket ni inte gör när ni säger att det är kränkning, hade det varit så att han inte ville hade han nog inte gjort det.

Så sluta vara så fjantiga! och var glada att vi äntligen har fått in en handikappad person i reklamerna!



helena

Men kom igen!!!! I Sverige slutade vi använda "Utvecklingstörd" 1990. Hör du inte och ni andra som debatterar här hur kränkande de låter!?!?!?!?



personer med förståndshandikapp, downsyndrom, eller vad som helst förutom de!!



debattera inte om nått sånt här om du inte har fakta nog..



//Vårdbiträdet

Tove

Jag tycker inte att reklamen är kränkande, tvärtom!

Alla har ju rätt att vara med på TV och som flera andra redan har skrivit, man ska inte gömma undan handikappade människor!



Tummen upp!

Sahara

Syftet är händelsevis inte att ge folk en tankeställare?

Emelie

Jag tycker att den är rätt så taskig! även om de är ett samarbete med glad hudik teatern. Det framkommer ju inte att de är de.

elli

har sett fortsättningen och kan inte sluta skratta!

jag tycker inte heller att det är någon kränkning på g här inte!

Jerry är ju söt och gaalet charmig =)

Pernilla

Reklamen är en del i ett projekt som heter "Vi kan mer", så det är inte en kränkning. Läs om projektet här: http://www.ica.se/FrontServlet?s=butiker&state=butiker_dynamic&viewid=1611120

Anna

Jag tycker du har missat lite av innebörden med deras blick,för när han ser det säger han bara "har ni inte sett en prakikant förut?"

Det är det som gör den så bra,han är inget annat än en kille som prakriserar och det är just det dem försöker visa.Inte kränkande utan höjande,den är cool.Jag tycker verkligen den förändrar ens syn på utvecklingsstörda!!!

Lisa

Kanon!

Varför skulle inte han få chansen att:

1. Vara med i en reklamfilm

eller

2. Praktisera på ICA?



Det år ju just situationen efter, dvs att det blir en diskussion som är förnedrande isf!

Sorgligt att ett hadikapp väcker så stor uppståndelse 2009.

GO ICA och Praktikanten!!

Maja.

I början var jag också i chock och tyckte att reklamen var avskyvärd, det var liksom inte rätt. Dock har jag vant mig mer och mer med reklamen och sett charmen med den, nu är det ju Jerry som tittar snett för att han den andra är korkad:)

Electric Eric

Jag tycker inte om den, blev gaska upprörd till och med. Sedan vet jag inte hur de har tänkt, men den känslan jag fick, var i alla fall inte rolig.

Josefine

Jag tycker inte att den är kränkande. Jobbar med funktionshindrade och har även en bror. Detta visar bara hur fördomsfulla människor är. Varför ska inte han få vara med utan att det hamnar en 'det är synd om honom'' stämpel. I reklamen så får man ju bevis på att Ulf och com inte tror att han kan vara praktikant för att folk har så mycket fördomar. Sen tror jag att Ica har någon tanke bakom denna reklam. Som nu reklam två så går Jerry till Stig och säger att: Allt inte står rätt till hos ulf! Klockrent! Alla funktionshindrade jag mött vill bli bemött som vanliga människor. Inget konstigt med det egentligen. Släpp fördomarna och se ironin i reklamen utan att stämpla Jerry! Min åsikt!

Emmsan

jag tycker faktiskt inte att det är kränkning, visst bara för att den killen nu har down syndrom så tror jag inte att Han känner sig kränkt utan tycker nog att de ska vara häftigt att ha praktik i en mataffär. Visst första gången jag såg reklamen blev jag chockad och trodde att det hela var ett skämt, men ja jag tycker inte att de är kränkande, för skulle man hålla på så skulle nog allting vara kränkande idag.

Anonym

jag reagerade först på att jag tyckte det var kränkande, men nu har ju "fortsättningen" på den kommit & då är det ju mer att lars "inte är helt frisk"... så då är den ju inte det ändå :)

Jullan

Men hallå!!!Förstår ni inte?Varför skulle inte handikappade vara med i en reklamfilm??Det är ju just därför dom har denna reklamfilm för att visa att detta INTE är något konstigt!Så detta är inget kränkande!Utan tvärtom!Jerry verkligen gillar att vara med,precis som ni skulle göra tror ja....

matilda

jag tycker den är kränkande just för att personalen kollar på honom på det sättet & dom har gjort så att hela svenska folket skrattar åt honom, inte med honom. jag tycker det är riktigt lågt av ica att ha en sån reklam.

Bezzo

Jag anser att reklamen driver med alla som särbehandlar folk som har en utvecklingsstörning som tex denna kille med downsyndrom.

Jerry är ju klar i huvudet medan Ulf behandlar honom som ett barn. Ulf framstår ju som den korkade och mindre förstående..



Anonym

kanske lite fräck, men vet faktiskt inte om jag tycker den är kränkande eller inte..

Nicole

jag håller med dig exakt! :)

Linda

Ärligt talat - om man inte syns så finns man inte. Om man inte finns då accepteras man inte.



Är det inte mer kränkande att inte vara en del av samhället, vardagen och media? För att öka att alla människor blir respekterade och sedd för det dem gör och inte för vad dem är.



Killen i reklamen är främst en skådespelare som spelar praktikantt - det som är kränkande är att människor ser honom en kille med downs Syndrome...



karin

jättebra reklam ! tycker inte den är kränkande. den visar ju på att alla människor ska ha lika värde ! klart att en person med downs syndrom ska kunna praktisera på ica :)

Zabina

Jag vet ännu inte vad jag ska tycka! Tycker den är både och så som du verkar tycka. För att jag ska kunna bestämma mig så ska jag få se nästa avsnitt, det ska ju bygga upp ett till avsnitt. Men det bra med denna är ju vad han svarar, har ni aldrig sett en praktikant förut eller? Sjukt bra sagt tycker jag.

malin

Det är lyteskomik. De gör reklam för detta eftersom handikappade nu kan få arbeta som alla andra, men jag tycker de framställer den informationen på fel sätt.



(ps. för er som inte vet vad lyteskomik är så betyder det just att skratta åt handikappade..)

Lisa

Jag kan inte fatta att dom sänder denna reklam i TV!! Det är så takigt, det är som mobbing fast 10000 gånger värre! bara för att nån är lite mentalt sjuk betyder inte att man ska kolla på dem lite annorlunda!! Jag svkyr denna reklam!

Eva

Skitkul reklam!

den bästa av icareklamerna!

Och verkligen INTE kränkande.

paulin

jag håller absolut med dig! fast sen tycker jag att reklamen är riktigt rolig. jerry verkar ju helgo'. men jag gör nog som många andra, skrattar inte åt jerry för att han är annorlunda. utan för att han är så skön när han "försvarar sig" mot resten av personalens blickar. jag längtar tills jag får se fortsättningen :)

Jessan ♥

Jag tycker inte det är någon kränkning...

Amanda

äntligen! jag bara väntade på att det skulle börja diskuteras om den här reklamen någonstans.

jag blev nämligen chockad när jag såg den här reklamen! jag tycker definitivt att den är kränkande, diskriminerande och undrar om den inte bryter mot någon slags lag?

jag kan inte förstå hur någon kan tycka att den är rolig. precis som du skriver tittar de ju verkligen på honom som om han är från en helt annan planet, trots att han är en människa - precis som dom - och tom har exakt samma kläder som dom! jag kan inte förstå hur vuxna, utbildade, arbetande människor kan ens få tanken att sätta ihop en sånn här reklam. jag tycker det här är jätte hemskt och tycker definitivt att det ska tas upp i högre debatter!

Erik

Du har fått asmånga kommentarer och jag har inte orkat läsa alla så någon har säkert sagt det jag tänker säga!

Jag tycker inte det är en kränkning. ICA har medvetet gjort att dom ska kolla konstigt på honom eftersom det är så man gör i verkligheten. Då han säger "har ni aldrig sett en praktikant förut" menas det med att han är just som vilken praktikant som helst. Det är även menat som lite humor eftersom ICAreklamerna bygger på det. Ja, du förstår kanske vad jag menar. ICA vill nå fram till att det är som vilken praktikant som helst. Det är väl ungefär som du tyckte. Right?

Jennifer

Från början tyckte jag att den var lite kränkande, tills jag såg detta:

Jerry praktikanten på ica. TANKEN MED JERRY ÄR ATT FLER LIKNANDE PERSONER ska anställas i icas butiker och har tagit initiativ till ett projekt som heter Vi kan mer.

Projektet Vi kan mer som syftar till att anställa fler funktionshindrade i butik är ett samarbete med Samhall och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Innan inspelningen av reklamfilmen hade ICA en dialog med FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Glada Hudik-teatern



Det fick mig att ändra mig helt ;)

Alma

Om han går med på att medverka i reklamen så kan jag tycka att det är en helt ok reklam, för förmodligen tycker han att det är helt ok. Jag var faktiskt emot det där programmet där man ville lyfta fram folk med handikapp; En annan del av köping. Pga. folks åsikter om programmet.

Dock blev jag riktigt ilsken av denna reklamen, det är kränkande att man målar upp den bilden av någon med något form av handikapp/eller sjukdom. Men tycker han att det är ok så är han inte kränkt.

Anonym

jag kunde inte heller bestämma mig, men jag har bestämt mig nu efter att sett fler. jag gillar den inte. den är egentligen inte kränkande, men det är fult att använda jerry som nån slags symbol.

miranda

vänta med att säga något innan du sätt fortsättningen på filmen

Mii

Jag tycker inte att den är kränkande! Jag menar, de med Daws Syndrom ska väl också få vara med i reklamer utan att folk anser reklamen som kränkande. Såklart, de tittar på honom som om han vore en alien, men...

Ähh, det spelar ingen roll, den är väl ok, men Ica har gjort bättre reklamfilmer.

Wallie

Det här är bara ett sätt att skapa debatt och på så sätt ge ICA gratis reklam. Nästa reklaminslag kommer förklara varför han är med och alla karaktärer blir hans bästa vänner.

Madde

Förstår inte varför vi inte kan se folk som, folk helt enkelt. Tycker som vissa här att de som anser att reklamen är kränkande, tycker också synd om handikappade. Att tycka att reklamerna är kränkning pga att en annorlunda person är med i den, är ju som att tycka att en reklam med en "vanlig" människa i den, också är kränkande? Kan dock förstå att man reagerar över skådespelarnas miner när de ser praktikanten i filmen.. men som jag ser det så är det ju bara en kul grej; De vet inte hur de ska handskas med en person som har Downs syndrom, och det är det inte många som gör heller. Det ska vara kul men tankeväckande. Slappna av! Kolla på Simpsons eller Family Guy, de spelar på exakt samma principer

Marina

Jag älskar reklamen och tycker att den passar alldeles utmärkt i rutan :)

amandaN

Jag tycker att den är klockren!

Den är riktigt bra, har ni sett del 2? ÄNNU BÄTTRE, jag älskar den han är riktigt skön killen!

jasminnami

alltid bra med humor! :) man ska inte vara så negativ!

KATYABABE

Hahah har du sett nya reklamen då? Där Ulf visar praktikanten runt och pratar med honom som om han var 2 år, och sen går praktikanten och säger till Stig att Ulf måste vara lite dum i huvet XD jag garva ihjäl mig ;)

Blondie

Kränkande neej! Om vi upplever detta kränkande så har vi en konstig människosyn. visst om man har ett synligt handikapp på stirrar folk.Men det gör de i alla fall utan reklamen. Denna snutt belyser våra rädslor mot någon som avviker från gängse norm. Visst det syns att han har Downs syndrom men och? Det som däremot är underbart i filmen är det faktum att han faktiskt är med och kan sina repliker bra samt att han har ett fint minspel. Fram med fler jobb för utvecklingstörda i butiker och tack för en belysande ICA film. Är det nån som kränker dagligen så är det ju Ulf i reklamen.

Michelle Guhlstorf

Tycker man börjar gå för långt med all kränkande !! Reklamen visar bara att alla kan jobba !! Sen att man gör parodi på jobbiga situationer och visar hur vi "Valiga" människor fungerar är sjukt roligt !!

Ta bara reklmen dom gjort efter när han skriker o pratar långsamt.. det är en verklighet som tyvärr är sann för människor idag inte vet bättre.. Sjukt med tanke på att allt annat går framåt men inte hur man behandlaer andra individer !!

Sara

första gången jag såg det tog jag det kränkande!

men när man sett fortsättningen förstår man att det kan bli något bra av detta!

Sofia

Jag tycker inte den är kränkande utan lärorik. Varför ska inte alla få tv tid?

Ghosthack

Ha ha den här reklamen blir ju bara bättre och bättre... RESPEKT =)

Emilia

Lite jobbig

Malin

Jag tycker den är jättebra! Vem har sagt att folk med down syndrom inte ska få visa sig i reklam? Dessutom äger Jerry ut alla i reklamen :)



Jag tycker att det är kränkande att folk tycker att han inte bör vara i tv. "Jerry" är ju som alla andra människor; en människa. Dessutom visar dom upp en verklighet. Tror ni inte att det skulle se ut så i verkligheten också? Man får upp folks ögon genom att låta "Jerry" vara med. Folk dumförklarar sådana personer så lätt. Men han är ju så smart och klurig :) Jag skulle säga att det är "de normala" (om det nu finns några sådana) som blir helt UTÄGDA i reklamen vilket är såååå KUL KUL KUL! x)



så... det var min åsikt :)

Anonym

kolla på del 2 så fattar man

Sofia

Kränkande är det inte.

För att om vi ska resonera på det sättet att "de är utvecklingsstörda", då sätter man utvecklingsstörda i ett fack och gör dom till en svagare individ i samhället

Det är synd för vi alla är människor, med känslor och åsikter.

Maggan

Av det jag sett hittills så tycker jag inte vidare om den. Tonen känns nedlåtande i reklamen, som att Jerry inte förstår, utan de måste skrika och vara övertydliga. Sen så är väl motivationen till att ha Jerry med lite sned- för att göra en god gärning.. känns lite antikt...

Jezzi

Jag tycker inte direkt det e en kränkning...

Jag har igentligen inte ens tänkt på det så mycke.

Jag började faktiskt fundera över det nu, så nej jag tycker inte att det är någon kränkning <3

Mattias

Det är så jävla sjukt, hur fan kan folk säga att det är kränkande med "Jerry" i den nya ICA reklamen? För det första så kan jag lova att han hade skitroligt på inspelningarna, och han älskar förmodligen att se sig själv på TV. För det andra kan jag nästan lova att det är ingen som skrattar åt honom, utan med honom. För de tredje, jobbar han, som alla säkert vet, med "Glada Hudik Teatern" och är skådespelare.

Så kan någon förklara vad som är kränkande? Är de inte personerna som kallar de kränkande som är trångsynta och kallar hans arbete kränkande bara för att han är förståndshandikappad? Är inte han lika mycket människa som alla andra? Tycker att det är sjukt, låt "ICA Jerry" föra sin egen talan och sköt era egna liv. Han är och arbetar som skådespelare och han gillar varje minut av uppmärksamhet.



Mvh/ Stolt Hudiksvallsbo och "Jerry"fan!

Frida Boyner

Dom gjorde reklamen för att visa folket i sverige att Ica anställer funktionsnedsatta människor. Det är verkligen inte en kränkning. Utan en uppmaning att ALLA kan söka jobb.

Amelia

Intressant blogg! Det märks att du gillar att skriva!

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Trackback